Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 650

Koe kolme ainutlaatuista elokuvateatteria

Oletko huomannut, että Läntiseltä Uudeltamaalta löytyy kolme täysin ainutlaatuista elokuvateatteria? Kino Olympia Hangossa, Bio Forum Tammisaaressa ja Bio Pallas Karjaalla ovat kaikki elokuvateattereiden helmiä, ja tarjoavat ainutlaatuisen ja uniikin elokuvaelämyksen. Haastamme sinut vierailemaan alueemme kolmessa elokuvateatterissa!

Verrattuna suurkaupunkien persoonattomiin elokuvapalatseihin Läntisellä Uudellamaalla sijaitsevat yksityisomistuksessa olevat pienet elokuvateatterit ovat fantastisen charmikkaita. Kaikki kolme teatteria ovat perheomistuksessa, ja parissa tapauksessa elokuvateatterin pyörittäminen on jopa ehtinyt siirtyä sukupolvelta toiselle.

Tammisaaressa sijaitseva viehättävä Bio Forum on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva elokuvateatteri. Toiminta aloitettiin tässä värikkään kivisessä jugendrakennuksessa jo 1912. Teatteri lämpeni siihen aikaan kamiinan avulla ja pihalta löytyi ulkovessa. Mykkäelokuvia esitettiin pianon säestyksellä.

- Isä aloitti toiminnan tässä elokuvateatterissa 1943 ja samalla elokuvasalia uudistettiin paneloimalla seiniä ja kallistamalla lattiaa. Mutta ulkovessa säilyi aina 1970-luvulle asti, kertoo nykyinen omistaja Esa Halonen.

Esa on varsinainen elokuvan ystävä ja hän on pyörittänyt elokuvateatteria vuodesta 1958. Näiden vuosien aikana hän on ehtinyt nähdä tuhansia elokuvia, sekä vierailemaan monessa elokuvateatterissa sekä kotimaassa että ulkomailla.

- Matkoilla ollessamme pyrin aina vierailemaan paikallisissa elokuvateattereissa, mielestäni on mielenkiintoista nähdä miltä ne näyttävät. Ja kyllä minun on todettava, että meidän elokuvateatteri on varsinainen pikkukaramelli, Esa naurahtaa.

Tammisaaren elokuvateatterissa on 104 paikkaa ja sali on pienin alueen kolmesta teatterista. Sisustukseen kuuluu aitoja elokuvajulisteita 50-luvulta sekä kuvia historiallisista elokuvatähdistä. Esalla on myös huikea kokoelma elokuvajulisteita.

- Olen säästänyt kaikki julisteet aina 1940-luvulta asti, minulla on niitä useampi tuhat, Esa kertoo vaikuttavasta kokoelmastaan.

Mikä on mielestäsi paras tuoli salissa?

- Mielestäni paras paikka on keskellä salia. Monet haluavat istua takarivillä mutta mielestäni ääni pääsee parhaiten oikeuksiinsa keskellä salia, toteaa Esa Halonen, jolla on vakaa aikomus jatkaa elokuvateatterin pitämistä mahdollisimman pitkään.

Funkisleffateatteri Karjaalla

Verrattuna pieneen ja söpöön jugendrakennukseen Tammisaaressa Bio Pallas on vaikuttava kolmikerroksinen funkkistalo Nils Grabbenkadulla Karjaan keskustassa. Kookas 800 neliön kokoinen talo kuuluu kaupungin vaikuttavimpiin funkkisrakennuksiin. Backin elokuvasuku harjoitti elokuvateatteritoimintaa Karjaalla vuodesta 1920 ja suku rakennutti talon 1938-39.

- Talo on rakennettu ja suunniteltu elokuvateatteriksi. Salissa oli alun alkaen kalteva lattia ja tarpeeksi leveyttä, joten siksi se toimii edelleen todella hyvin, toteaa Jouko Sipiläinen, joka pitänyt elokuvateatteria yhdessä vaimonsa Pirkon kanssa vuodesta 1980.

Kuten Bio Forum myös tämä talo on kokemisen arvoinen. Talon julkisivu sekä Pallas- valotaulu, tuo jo itsessään tuulahduksen menneiltä vuosikymmeniltä ja tekee vierailusta hieman ainutlaatuisen. Sisustus on lähes alkuperäinen.

- 1970-luvulla teimme isomman muutoksen ja rivimäärää vähennettiin kahdeksastatoista nykyiseen neljääntoista riviin. Istumapaikkoja vähennettiin 336:ta nykyiseen 248:an, Jouko kertoo alueen isoimmasta elokuvateatterista.

1970-luvulla tehdyt muutostyöt ovat arkkitehti Eliel Muoniovaaran käsialaa. Muoniovaara on tunnettu yli 60 elokuvateatterisalin suunnittelutyöstään, hän toteutti mm. Maximin ja Forumin Helsingissä. - Hän määritteli salin värimaailman, silloin sali seinät maalattiin nykyisen värisiksi mutta itse seinien rimarakenteita ei muutettu, Jouko Sipiläinen muistelee.

Kino Olympian uuden tuolit

Hangossa sijaitseva Kino Olympia on varsinainen elokuvateattereiden helmi. Nykyinen sisustus on suurelta osin peräisin vuodelta 1946 ja monien funkkisyksityiskohtien joukossa kannattaa huomata kaunis puinen lipunmyyntikioski. Klassiset punaiset tuolit ja selkeä retrohenkisyys vallitsee myös itse elokuvasalissa. Salin tuolit ja lattia uudistettiin kesällä 2018. Samalla istuinpaikkoja vähennettiin 206:sta 150:een, mikä tarkoittaa enemmän tilaa vierailijoiden jaloille sekä erikoisen ylellisiä tuoleja.

- Heti nähtyäni nämä norjalaiset tuolit, tiesin, että haluan nämä meille. En ole nähnyt vastaavia missään, kertoo Keijo Alanen uusista tuoleista, jotka ovat nojatuolinomaisen muheita ja tarjoavat säädettävän selkänojan. Keijo ja hänen vaimonsa Eeva Alanen ovat pitäneet elokuvateatteria Hangossa vuodesta 1999. Keijon sanoin, hänellä ei entisen omistajan lopettaessa ollut muuta vaihtoehtoa kuin ryhtyä elokuvateatterin pitäjäksi toimittuaan aiemmin apurina.

- Muuten elokuvateatteritoiminta olisi loppunut Hangossa, ja se olisi ollut minun syytäni, Keijo naurahtaa.

- Alussa oli todella haasteellista mutta pikkuhiljaa toiminta lähti pyörimään. Kesä on meidän parasta aikaa, silloin meillä on eniten kävijöitä, toteaa Keijo ja toivottaa kaikki vierailemaan maamme eteläisimpään elokuvateatteriin.

TEKSTI: Ilse Klockars, Place2Go / KUVAT:Janica Söderlund, MR Media

Riippumatta siitä oletko yrittäjä, yhdistysaktiivi tai asukas Hangossa, Raaseporissa tai Inkoossa, sinun kannattaa lukea 10...

Varmista itsellesi oma inspiroiva uusi vuosi. Jätä arkinen urautuminen ja tylsyys; seuraavassa vinkkejä tavoitteen saavutta...

Yksi toisensa jälkeen iloiset futismimmit saapuvat harjoituksiin Inkoon monitoimihallille. Osa tytöistä tulee Tammisaaresta...

100 iloista jalkapalloilijaa eivät voi olla väärässä. Ekenäs IF:n jalkapallokoulu on sekä nykyisten että tulevien pela...