Skeppsdal on kuin Nooan arkki

Riippumatta siitä, onko kyseessä karannut koira, tai perhe, jonka toiveena olisi pieni suloinen kissanpentu, yleensä Barösundissa sijaitseva Skeppsdal mainitaan ratkaisuna. Löytöeläinkoti on kuin läntisen Uudenmaan oma Nooan arkki, joka tunnetaan niin kahvipöydissä kuin sosiaalisessa mediassakin.

Pieni punainen talo sijaitsee aivan meren äärellä Inkoon Barölandetissa. Pihalla vierailijaa tervehtii seurankipeitä kissoja, koiria ja lemmikkiporsaita; kauempana aitauksessa tepastelee aaseja ja vuohia. Skeppsdal on yksityinen koti, Johan Holmberg asuu täällä yhdessä vaimonsa Päivi Rädyn kanssa. Oman kodin lisäksi, tämä on myös monen huostaanotetun tai irrallaan olleen seuraeläimen väliaikainen koti.

- Me autamme eläimiä. Virallinen taho puhuu löytöeläinkodista mutta käytännössä me autamme eläimiä, lemmikkieläimistä luonnonvaraisiin eläimiin. Kymmenen vuotta sitten perustimme Skeppsdal Family-yrityksen ja yhteistyö Hangon, Inkoon ja Raaseporin kuntien kanssa alkoi silloin, Päivi Räty kertoo.

- Lakiin on kirjattu kunnille velvollisuus huolehtia irrallaan kulkevista kotieläimistä, ja me hoidamme sopimuksesta tätä tehtävää Hangosta Inkoon, Johan jatkaa.

Rakkaus eläimiin näkyy hyvin Skeppsdalissa. Osa eläimistä ovat tulleet lyhyeksi aikaa, mutta päätyneet jäämään loppuelämäkseen. Kyyhkyt, kanit ja riikinkukot tepastelevat omassa asumuksessaan, ja pihapiirissä on oma kissatalo uutta kotia odottaville kissoille.

- Pellolla on kuttu, pukki sekä pieni kili. Kaikki ovat kääpiövuohia. Täällä on myös kaksi isompaa kastroitua vuohta uutta kotia odottamassa.

- Meillä on myös alpakka ja laama. Ne ovat asuneet meillä yli kymmen vuotta, ja tänne myös jäävät, samoin kuin kaksi aasia, jotka tulivat meille omistajan oltua avun tarpeessa, Johan kertoo.

previous arrow
next arrow
Slider

Löytöeläinkodin vauhdikas arki

Tavallisen päivän aikana meno on varsin vauhdikasta löytöeläinkodissa. Puhelin soi samaan aikaan kun trimmaaja saapuu, kolmas koira pitäisi viedä kotihoitoon ja vierailijakin olisi tulossa kissoja katsomaan. Possut haluavat rapsutuksia ja kissat loikoilevat talon parhailla tähystyspaikoilla.

-Yritämme pitää puhelinta mukana koko ajan. Puhelut koskevat kaikkea löydetyistä eläimistä eläinsuojeluasioihin, tai ihmisiin, jotka haluavat auttaa tai lahjoittaa tavaraa.

- Joka viikko joku kissa on kadonnut. Löydettyjä koiria pyydämme yleensä löytäjää pitämään tunnin tai pari, silloin omistaja ehtii yleensä paikalle. Jos näin ei käy, yritämme yhdessä löytäjän kanssa järjestää kuljetuksen tänne meille. Täällä me voimme lukea koiran mikrosirun, ja tällä tavoin löytää omistajan. Valitettavasti meillä ei ole aikaa hakea löytöeläimiä, suurin osa vapaa-ajastamme menee eläinten hoitamiseen, Johan painottaa.

Tällä hetkellä kissatalossa on noin 20 kissaa, ja se tietää paljon töitä. Suurin osa kissoista ovat osa joulukuussa 2019 huostaanotettua populaatiota. Aluksi kissoja oli yli 40, mutta osa on jo löytänyt uuden kodin.

- Rutiinit on hoidettava joka päivä. Kissatalo pitää siivota päivittäin, ja se vie aika aikansa. Myös ulkoeläimet vaativat huolenpitoa.

-Alussa kun kissoja oli paljon, sekoitimme aamuin illoin 6-7 kiloa ruokaa ämpäriin. Nyt ne syövät noin kaksi ruokapakettia päivässä ja kuivamuonaa päälle, Johan selittää.

previous arrow
next arrow
Slider

Avustuksia tarvitaan jatkuvasti

Monet yksityishenkilöt haluavat auttaa huonosti pidettyjen tai karanneiden eläinten hoidossa. Läntisellä Uudellamaalla kerätään auttavien ihmisten toimesta suuri osa tavaraa ja ruokaa.

- Saamme paljon tavaraa ja ruokaa. Inkoon S-Marketin kauppias on sijoittanut kassalle kärryn, johon lahjoituksia voi lisätä. Yleensä se täyttyy noin kuukaudessa.

- On kuitenkin hyvä muistaa, että kissat ovat kranttuja, ja halvin kissanruoka sisältää harvoin tarpeeksi proteiinia. Tässä tapauksessa laatu on parempi kuin määrä, Johan painottaa.

- Vanhoja pyyhkeitä otamme yleensä mielellämme vastaan. Sellaisia tarvitsemme koko ajan siivoukseen ja räteiksi.

Skeppsdal Family-yrityksen lisäksi alueella toimii Eteläkärjen Eläinsuojeluyhdistys, joka tekee tiivistä yhteistyötä Skeppsdalin kanssa. Yhdistyksen rahankeräyslupa on tuonut tervetullutta apua, kun sitä eniten tarvitaan.

- Eläinsuojeluyhdistyksen rahankeräysluvan kautta saimme hyvin rahaa yli neljänkymmenen kissan auttamiseen. Siitä on suuri apu nyt alkuvuonna.

- Jokainen kissa tarvitsee ruokaa, eläinlääkärin tarkistuksen, lääkitystä sekä rokotuksia. Kulujen kattamiseksi otamme 100- 180 euroa kissanpennusta ja 50-100 euroa aikuisista kissoista, Johan kertoo.

Facebook tärkein viestintäkanava

Tällä hetkellä tärkein kanava viestintään on Skeppsdals Familyn oma Facebook-sivu. Täällä jaetaan ahkerasti tietoa, sekä karanneista että löytyneistä eläimistä, koko alueella.

- Facebook-sivu on pääasiallinen viestintäkanavamme. Mitä enemmän siellä on yleisöä, sitä enemmän se auttaa eläimiä. Jos naapurin mummon kissa kadoksissa, siitä voi viestitellä siellä, Päivi Räty toteaa.

- Meihin saa mielellään olla yhteydessä. Jos asia ei ole akuutti sähköposti tai Facebook on paras tapa, muuten voi myös soittaa. Jos meiltä haluaa kotieläimen, on parasta sopia vierailusta etukäteen. Jos haluaa katsella eläimiä, siihen parhaat vaihtoehdot ovat Lomamäen Lemmikkipuistoa Degerbyyssä tai Rehndahlin kotieläinpiha Kirkkonummella.

Vakavissa eläinten laiminlyöntitapauksissa Skeppsdal ei ole ratkaisu. Silloin tulisi puhua eläinten omistajan kanssa, tai olla yhteydessä viranomaiseen, joka puolestaan saattaa sijoitta eläimen Skeppsdaliin.

- Joskus sattuu, että meille soitetaan naapurin koirasta, joka on narun päässä kiinni ympäri vuorokauden. Mutta meillä ei ole valtuuksia puuttua sellaiseen, oikea taho on valvova eläinlääkäri, tai akuutissa tilanteessa poliisi. Viranomaiset ovat tarvittaessa yhteydessä meihin.

Myös villit eläimet saavat hoitoa Skeppsdalissa ympäri vuoden.

- Tänne tulee joutsenia, siilejä, nuoria oravia, lintuja, kaninpoikasia ja valkohäntäpeuroja. Teemme minkä voimme, ja tarpeen tullen olemme yhteydessä asiantuntijoihin, kuten lintuasiantuntijaan Christer Kaleniukseen Mustiolla.

Näin tavoitat Skeppsdal Familyn: Skeppsdal Family, puh. 045 111 0081, Sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

TEKSTI: Ilse Klockars, Place2Go / KUVA: Janica Söderlund, MR Media

Lahjakkuutta ja onnea ei ole olemassa, menestys tulee kovan työn kautta. Tämä motto löytyy musiikkiduon Sam Zimonin verkko...

Onnistuneita kokouksia on monenlaisia mutta yhteinen tekijä on usein osallistujien viihtyminen. Inspiroiva ympäristö houkut...

Nyt on aika kierrättää ja antaa käytetyille tavaroille uusi elämä. Second hand tuotteiden ostaminen on trendikkäämpä...

Hän rakastaa haasteita. Kehitystyö ja strateginen ajattelu ovat hänen intohimonsa. Heidi Forsman on Länsi-Uudenmaan menest...