Edustusjoukkueen ottelu on tärkeä koko seuralle

Premium: Artikkeli

Istahtaessasi katsomon penkille viisi minuuttia ennen ottelun alkua katsoaksesi Ekenäs IF:n kotiottelua lukuisat ihmiset ovat jo työskennelleet Keskuskentällä monta tuntia. Tiesitkö, että miesten Ykkösen ottelun toteuttamiseen tarvitaan lähes viisikymmentä ihmistä? Seuraavassa kurkistamme kotiottelun kulissien taakse, lähde matkaan!

Yhteistyössä Ekenäs IF jalkapallojaosto

Kotiottelu turkulaista TPS:ää alkaa klo 17 mutta jo kolme tuntia ennen ottelun alkua Keskuskentällä kuhisee. Miesten edustusjoukkueen pelatessa kotiotteluja koko seuran panosta tarvitaan kaikkien tehtävien hoitamiseen. Lipputangoissa liehuvat liput ottelun kunniaksi; ensin Suomen lippu, ja tämän jälkeen muut liput tarkassa järjestyksessä: Raasepori, EIF, Ykkönen ja lopuksi kaksi sponsorilippua.

Paikallistasolla tarvitaan monen ihmisen työpanos ottelun toteuttamiseksi. Tällä kaudella Ykkösen alkusarjassa on 14 kotiottelua. Jokaisen kotiottelun yhteydessä lähes viisikymmentä vapaaehtoista osallistuu ottelun toteuttamiseen täydentäen miesten joukkueen managerin Peter Haglundin johtamaan miesten joukkueen organisaatiota. Jo yhden kauden aikana vapaaehtoistyöstä muodostuu näin ollen valtavan monta työtuntia.

Ykkösen ottelu näyttää aika lailla samalta riippumatta siitä, pelataanko ottelu Pietarsaaressa vai Tammisaaressa. Tätä kutsutaan asiakaslupaukseksi; maksavan yleisön tulee tietää mitä Ykkösen ottelu pitää sisällään. Seuran hiottu organisaatio hoitaa kaikki Palloliiton asettamat vaatimukset. Listalta löytyy hyvinkin vaihtelevia asioita yleisövessoista selkänojallisiin istumapaikkoihin, turvallisuusvaatimuksista pelikenttää koskeviin yksityiskohtiin, tai toimittajien työskentelytiloihin.

3150 kuppia kahvia kauden aikana

Kolme tuntia ennen ottelun alkua klubitalon kahvilassa on jo kova vipinä; limsapulloja, makkaraa, kahvia, kuppeja ja lusikoita kärrätään pelikentän ympärillä olevaan viiteen ottelun aikaiseen myyntipisteeseen. Birgitta ”Gitta” Estlander on vastannut kahvilamyynnistä jo monen vuoden ajan, hän hoitaa valmistelut varmalla ja tottuneella kädellä. Kahvi on yksi ottelun peruspilareista.

previous arrow
next arrow
Slider

- Tarvitaan noin viisi pakettia kahvia ottelua kohden, hieman riippuu säästä, mutta noin viis pakettia me yleensä keitämme, Gitta Estlander kertoo.

Yhdestä kahvipaketista riittää noin 45 kahvikuppia. Viidestä kahvipaketista keitetään yhden ottelun aikana 225 kuppia. Kauden 14 kotiottelun aikana kahvia pitää keittää ja tarjoilla yhteensä 3150 kupin verran. Lisäksi yhden ottelun aikana myydään noin 240 makkaraa ja noin 14 laatikkoa olutta sekä lisäksi lonkeroa ja siideriä.

Suurin osa myynnistä tapahtuu ottelun puoliajalla, silloin suurin osa katsojista haluavat jotain pientä juomista tai syömistä. Yhteensä kymmenen myyjää hoitaa myyntiä viidessä eri myyntipisteessä.

Lipunmyyjät saapuvat paikalle noin tuntia ennen ottelua. Kolme lippulipasta odottavat myyjiä, näihin on pakattu valmiiksi lippuja, otteluohjelmia sekä vaihtokassa; kuusi iloista lipunmyyjää odottaa tänään yleisöä saapuvaksi paikalle. Kauniissa kesäsäässä tämänpäiväiseen otteluun odotetaan noin 1000 katsojaa.

  • 225 kertakäyttömukia, 5 kahvipakettia, 240 makkaraa
  • 5 myyntipistettä, 10 kahvilamyyjää,
  • 7 ottelupalloa, 8 pallopoikaa,
  • 3 lippulipasta, 6 lipunmyyjää
  • 1 päätuomari, 2 avustavaa tuomaria, 1 kotijoukkue, 1 vastustajajoukkue

Pallopoikien tärkeä tehtävä

Kotijoukkueen pelaajat kokoontuvat Keskuskentälle noin kaksi tuntia ennen ottelun alkua. Joukkueen materiaalivastaava Peter Danielsson on ollut paikalla jo pitkään, pelaajien pelipaidat, shortsit ja sukat ovat pesty ja siistisi aseteltu pelaajien paikoille pukukopissa. Huoltajat Heikki Orasmaa ja Kim Nyström tarkistavat, että pelaajilla on kaikki tarpeellinen ja täyttävät vesipullot. Joukkueenjohtaja Ville Orasmaa tarkistaa kaikki seitsemän virallista pelipalloa, ja hoitaa lisäksi joukkuejohtajan pitkää tehtävälistaa.

previous arrow
next arrow
Slider

Seuran junioripelaajilla on tärkeä tehtävä toimia pallopoikina miesten Ykkösen otteluissa. Joka ottelussa tarvitaan kahdeksan pallopoikaa, ja tällä kertaa tehtävää hoitaa P08-joukkue. Seuran juniorijoukkueet saavat työvuorot jo kauden alussa, ja tuntia ennen joukkueen valmentaja Mika Nevalainen muistuttaa poikia tehtävään liittyvistä yksityiskohdista. Pallopoikana toimiminen on vapaaehtoista, ja suurimmalle osalle tämä homma on jo tuttua puuhaa.

Kentälle tarvitaan luonnollisesti kotijoukkueen lisäksi myös vastustajajoukkue. Palloliitto hoitaa laajan eri sarjojen koordinointiurakan hyvissä ajoinen ennen kauden alkua. Vastustajajoukkue TPS saapuu noin 1,5 tuntia ennen ottelun alkua ja keskittyvät omiin valmistaviin rutiineihinsa. Tuomarit saapuvat niin ikään ajoissa paikalle, tällä kertaa Latviasta saakka.

809 katsojaa saapui katsomoon

Paikan päälle katsomoon saapui tänään 809 katsojaa nauttimaan ottelusta turkulaisjoukkuetta vastaan. Elämykseen sisältyy tiukkojen tilanteiden lisäksi tulospalvelun viime hetken tiedot ottelutilanteista muilla paikkakunnilla sekä bonuksena Teemu Pukin päivän pistesaldo Premier Leaguessa. Kuuluttaja tuntuu monta kertaa itsestään selvyydeltä ottelussa, mutta jos tätä kotoissa ääntä ei olisi ohjaamassa katsojia tuntuisi todella tyhjältä.

- Olen hoitanut kuuluttamisen yli kymmenen vuoden ajan. Mielestäni olisi aika jonkun muun ottaa tehtävä hoitaakseen, monessa roolissa oleva Peter Danielsson toteaa hymyillen.

previous arrow
next arrow
Slider

Vastuullisuutta vaativia tehtäviä löytyy myös muita, kuten ottelukellon ja ottelupöytäkirjan hoitaminen. Viralliseen ottelupöytäkirjaan kirjataan minuutilleen kaikki ottelun aikana tapahtuvat asiat ja nämä saatetaan sekä tilastonikkareiden että liiton vastaavien käyttöön. Lisäksi äänentoistoon tarvitaan osaava henkilö, kuten myös ottelun kuvalliseen taltioimiseen.

Keskuskentällä on 1500 istumapaikkaa ja turvallisuusvaatimukset ovat tarkoin määriteltyjä, kuten myös vaadittavien järjestysmiesten määrä. TPS:n kannattajat ohjattiin järjestysmiesten toimesta eri katsomon osaan. Ykkösen ottelussa paikalla on 15-20 järjestysmiestä ja vaadittavat turvajärjestelyt on hoidettava. Ja jos itse et muista nähneesi järjestysmiehiä paikalla ottelun aikana, silloin kaikki on mennyt suunnitelmien mukaisesti.

TEKSTI: Ilse Klockars, Place2Go / KUVAT: Janica Söderlund, MR Media

Mitä sinä ajattelet yrityksestä, joka on avoinna asiakkaille sopivimpaan aikaan, tarjoaa henkilökohtaista palvelua nettiva...

Viime aikoina monet pankit ja vakuutusyhtiöt ovat sulkeneet toimipisteitä ja rajoittaneet aukioloaikoja. Myyntijohtaja Ghita...

Ravintola sijaitsee erikoisessa kivitalossa keskellä viihtyisää puutarhaa notkuvien omenapuiden ympäröimänä. Kesäisin ...

Auringon lämmittäessä ja teiden kuivuessa moottoripyöräilijät aloittavat vihdoin kauan kaivatun ajokauden. Tämä tarkoi...