Miten voisit liikkua turvallisemmin?

Premium: Artikkeli

Vastaan tulee ensin valtavan kokoinen hirvi ja kolaroitu auto sekä kysymys: miten toimit törmättyäsi eläimeen liikenteessä? Tiesitkö, että auton takapenkillä lojuva läppärilaukkusi potentiaalisesti voisi tappaa sinut? Hetken vierailu Karjaan uudessa turvallisuustalossa saa monet, myös kokeneet kuljettajat, muistamaan monta liikenneturvallisuuteen liittyvää asiaa.

Yhteistyössä Trexo

Autokoulu Trexo on toiminut Karjaalla vuodesta 1951 ja nykyiset luentotilat sijaitsevat Karjaan keskustassa. Tammikuussa autokoulun nykyinen omistaja Lena Stenström toteutti unelmansa ja avasi aivan uuden turvallisuustalon Sisun vanhaan tehdastilaan Karjaalla. Värikäs tila on täynnä turvallisuuteen liittyvää asiaa ja on ainutlaatuinen, ehkä ensimmäinen laatuaan autokoulun yhteydessä. Aiemmin vastaavia turvallisuustaloja on tässä maassa toteutettu lähinnä liukasratojen yhteyteen.

Miksi Trexo on avannut oman turvallisuustalon?

- Kaikki muut autokoulut mainostavat netissä tapahtuvaa opetusta, mutta minä haluan panostaa opetuksen konkretisointiin. Olen ehkä vanhanaikainen mutta mielestäni oppilaat istuvat jo muutenkin tarpeeksi tietokoneiden äärellä, liikenneopettaja ja omistaja Lena Stenström toteaa.

- Oppilaiden mielestä on mielenkiintoista kokeilla ja kokea asioita oikeasti. Kolaroidun auton näkeminen kuvassa ei juuri kosketa, mutta oikean auton näkeminen etulasi lytyssä ja istuimet täynnä lasinsirpaleita, on ajatuksia herättävää, hän alleviivaa.

Isossa hallissa turvallisuustietoutta on esillä puhuttelevassa ja konkretisoidussa muodossa. Täällä voi myös kokeilla eri asioita; ilman turvavyötä liikkuvan kelkan kyydissä äkkipysähdys linkoaa sinut voimalla liikkeelle, aivan kuten autossa voimakkaan jarrutuksen yhteydessä. Erikoisvalmisteinen vaaka punnitsee läppärilaukkusi, laskien miten törmäysvoima törmäystilanteessa moninkertaistaa lentävän laukun massan.

previous arrow
next arrow
Slider

Mikä on tavallisen läppärilaukun törmäysmassa?

- Tavallisen laukun ja läppärin paino vasta 126 kilon törmäysvoimaa ja puolen litran limupullo 20 kilon törmäysvoimaa. Takapenkillä ilman turvavyötä istuva ihminen painaa norsun lailla törmäystilanteessa, toisin sanoen noin 3000 kiloa, jos törmäys tapahtuu 50 kilometrin tuntinopeudessa. Jos kolari tapahtuu 100 kilometrin tuntivauhdissa törmäysvoima on 12 000 kiloa, Lena konkretisoi.

- Usein oppilailla ei ole mitään tietoa siitä, miten auto esimerkiksi pakataan turvallisesti. Koulutuksen jälkeen moni toteaa, että takapenkillä istuville ystäville tuli nyt turvavyöpakko, Lena toteaa reaktioista.

Turvallisuusosaamista tarjolla kaikille

Turvallisuustalossa vierailija voi tutustua turvallisuusasioihin monipuolisella tavalla. Hallin toisessa päässä voit kannatella viisi kiloa painavaa päätä ymmärtääksesi oman pääsi painon paremmin.

- On todella tärkeää, että päätuki on oikealla korkeudella, muuten koko törmäyksen voima kohdistuu niskaan, Lena selventää päätuen tärkeyttä.

Hallin toisesta päästä puolestaan löytyy valikoima eri tavoin kuluneita renkaita. Kuluneet renkaat ovat potentiaalinen turvallisuusriski, jokaisen autonkuljettajan hyvä tietää ja tunnistaa nämä kulumat. On tärkeää etukäteen keskustella mahdollisista turvallisuuteen liittyvistä asioista, tositilanteessa on silloin helpompi toimia oikein, Lena Stenström painottaa.

- Hirven loikatessa auton eteen harva ehtii ajattelemaan. Täällä meillä on aikaa miettiä eri toimintatapoja etukäteen, näin on ehkä helpompi tehdä fiksu päätös tositilanteessa, Lena toteaa.

- Keskustelemme myös sitä, miten tulisi toimia onnettomuuspaikalla, ja miten voit auttaa, vaikka et olisi käynyt ensiapukurssia. Lisäksi pohdimme sopivaa turvallisuusvarustusta autoon.

previous arrow
next arrow
Slider

Kenelle turvallisuustalo on tarkoitettu?

- Käytämme turvallisuustaloa autokoulun oppilaiden pakolliseen riskikoulutukseen. Siihen sisältyy neljä tuntia teoriaa tässä tilassa ja tämän lisäksi ajo-opetusta liukkaalla- ja pimeällä ajamisessa.

Voiko kuka tahansa käydä turvallisuuskoulutuksen?

- Meillä on suunnitelmissa tarjota lyhyempiä erikoiskursseja esimerkiksi eläkeläisryhmille ja koululuokille. Nyt kun meillä on oma turvallisuustalo, voimme kehittää tarjontaa kysynnän mukaan.

Pitäisikö kaikkien kuljettajien säännöllisesti päivittää tietämystään?

- Toki asiat kehittyvät jatkuvasti ja oikeastaan jonkinlainen päivityskurssi aikuisille kuljettajille saattaisi olla hyvä asia.

Mihin turvallisuuteen liittyviin asioihin kaipaisit parannusta liikenteessä?

- Turvavälin pitäminen maantiellä ajettaessa on tärkeää. Jos kauris hyppää autosi eteen ja sinun takapuskurissasi roikkuu rekka-auto, tilanne harvemmin päätyy hyvin. Kaupungissa suojatiet tuntuvat monille olevan hieman epäselvä asia, ja tietysti heijastimen käyttö on todella tärkeä asia, Lena Stenström alleviivaa.

 

PS. Tiesitkö, että vuonna 2019 Suomessa sattui lähes 4000 tieliikenneonnettomuutta, joissa yksi tai useampi henkilö loukkaantui? Viime vuonna 205 henkilöä kuoli liikenteessä ja 4 987 henkilöä loukkaantui. Tieliikenteessä menehtyi 15 jalankulkijaa ja 18 pyöräilijää. Lähde: Tilastokeskus

TEKSTI: Ilse Klockars, Place2Go / KUVAT: Janica Söderlund, MR Media

On olemassa ihanasti energisoivia ja inspiroivia paikkoja. Tiedät varmasti mitä tarkoitan. Hyvän olon ja turvallisuuden tun...

Mikä televisiomainos on sinun suosikkisi? Hellefilms Oy Karjaalta on hyvin todennäköisesti ollut osana juuri tuon mainoksen...

Olet ehkä nähnyt seinätermostaatissa nimen Roth? Sama punainen logo näkyy myös usein pelipaidoissa ja urheiluareenoilla. ...

Miten syksyn trendit näkyvät ravintoloiden ruokalistoilla? Ja miten innokkaasti ruokailijat uskaltautuvat kokeilemaan uusia ...