Alan parhaita mainoselokuvia luodaan Karjaalla

Premium: Tarina

Mikä televisiomainos on sinun suosikkisi? Hellefilms Oy Karjaalta on hyvin todennäköisesti ollut osana juuri tuon mainoksen teossa. Anders Helle kuuluu maamme parhaimmistoon ja suurten yritysten laadukkaiden mainoselokuvien jälkituotanto ovat hänen erikoisalaansa.

Tapaan Andersin hänen työhuoneellaan Karjaan keskustassa. Tässä valoisassa ja viihtyisässä tilassa valmistuvat mainoselokuvat, suuryritysten kuten Finnair, VR, Snellman ja Vaasan Sähkö. Ja, sinä olet hyvin todennäköisesti vasta nähnyt jonkin näistä mainoselokuvista, joko televisiossa tai netissä.

- Työskentelen usein isojen yritysten laadukkaiden high-end -tuotantojen parissa. Vaatimukset ovat korkeat ja siihen olen tottunut, koska olen urani alusta asti onnekkaasti ajautunut työskentelemään isoimpien yritysten tuotannoissa. Olen tottunut siihen, enkä osaa pelätä vaatimuksia, sanoo Anders Helle.

Hän on työskennellyt alalla vuodesta 2000 ja erikoistui alusta asti videomateriaalin editointiin sekä visuaalisten tehosteiden tekemiseen. Luotettavuus, laatu ja kokemus erottavat hänet muista alan pienistä toimijoista, Hellefilms Oy:stä merkittävän toimijan Suomen jälkituotantomarkkinoilla.

- Kokemus ja tietty rauhallisuus sekä halu tehdä työ laadukkaasti ja huolellisesti. Olen välillä, ehkä jopa liian itsekriittinen, ja haluan aina tarjota parasta mahdollista laatua, Anders Helle alleviivaa.

Mikä ihmeen jälkituotanto?

2000-luvun alussa digitaalinen kuvankäsittely oli suhteellisen uutta ja sen myötä vahvassa nousussa. Anders Helle oli jo Medianomi-koulutuksen työharjoittelujaksojen aikana kiinnostunut videon jälkikäsittelystä ja sai niiden kautta jalkansa oven väliin alan kuumimpiin jälkituotantoyhtiöihin.

- Digitaalinen kuvankäsittely eli vahvassa muutosvaiheessa ja kiinnostuin siitä. En ollut erityisen kiinnostunut tekniikasta mutta näin heti mahdollisuudet videoeditoinnin ja visuaalisten tehosteiden kannalta.

- Visuaalisten tehosteiden maailma on laaja kokonaisuus, mutta käytännössä saata esimerkiksi poistaa kuvasta lampun tai mikrofonin, joka ei saa näkyä tai muuten muokata liikkuvaa kuvaa lisäämällä elementtejä ja grafiikkaa tai muuta vastaavaa.

Käytännössä Anders muokkaa valmiiksi kuvattua videomateriaalia ja editoi tarinan ohjaajan tai tuotantoyhtiön ohjeiden mukaisesti ja tämän hyväksynnän jälkeen hän tekee tai teettää alihankkijoilla tarvittavat tehosteet, putsaukset ja lisäykset. Suurin osa mainoselokuvista ovat 30-60 sekunnin mittaisia ja voivat sisältää uskomattoman määrän pieniä yksityiskohtia.

- Teen visuaalisia tehosteita, ja paljon offline editointia. Leikkaan silloin itse tarinan toimivaan muotoon. Värikorjaukset ja äänityö tehdään muualla. Teen myös online editointia, jolloin viimeistelen mainoksen logoilla ja grafiikalla ja lähetän sen tv-kanavalle tai verkkotoimijalle lähetystä varten, Anders kertoo.

Minkä tyyppinen työ inspiroi sinua?

- Itse tarina on aina makuasia, ja minä olen aina pitänyt hauskoista ja rohkeista mainoksista. Ja tietysti, joskus nauran mainoksille jo editoidessani.

- Editointivaiheessa minun työni on toteuttaa kyseinen idea mahdollisimman hyvin, ja luonnollisesti pidän joistakin asioista enemmän kuin muista. Mutta laadukkaan materiaalin parissa on aina ilo työskennellä.

Luovaa tiimityötä

Elokuvan luominen on lähes aina tiimityötä. Hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi tarvitaan monen alan erikoisosaamista ja itse luova prosessi on tiimin välistä sparraavaa yhteystyötä. Pelkkä tekninen osaaminen ei riitä.

- Tämä on hyvin vahvasti sosiaalisuutta vaativa työ. Sinun pitää tulla toimeen ihmisten kanssa ja osattava työskennellä ryhmässä luoden asiakkaan toivomusten mukaista lopputulosta. Sinun on osattava käydä luovaa keskustelua, Anders painottaa.

Juuri tämä tiimityö on Andersin mielestä alalla työskentelyn suurin rikkaus. Työn on antoisaa, vaikka stressitasot ovat usein korkealla ja aikataulut painavat päälle.

- On rikkaus, että ihmisillä on eri mielipiteitä. Minun mielestäni alalla on superpaljon mukavia ihmisiä ja yrityksiä. Toki aikataulut ovat monesti tosi stressaavia mutta tunnelma on aina kiva.

- Tavoitetaso on aina varsin korkea, ja olen iloinen siitä, että olen löytänyt tämän alan.

Alan negatiivisena puolena Anders näkee pitkän tähtäimen suunnittelun vaikeuden. Jälkituotantotyöt tulevat usein lyhyellä varoitusajalla ja yksityisyrittäjänä pitää aina olla tavoitettavissa.

- Aikataulut muuttuvat alati tällä alalla, ja koska minä olen tuotannon loppupäässä muutokset vaikuttavat aina minun työhöni. Kun aikataulut paukkuvat tuotannon alkupäässä voin istua viikon odottamassa, ja saan materiaalin juuri ennen kuin sen pitäisi valmistua, Anders kuvailee jälkituotannon roolia.

Karjaa on mukava

Mainoselokuvien jälkituotantoon tarvitaan oman osaamisen lisäksi tehokas tietokone, sopivia ohjelmia sekä mahdollisimman nopea netti. Nykypäivän tekniikan myöt työskentely oman yrityksen kautta tuli mahdolliseksi myös alan parhaimpiin kuuluvalle, ja vuodesta 2014 yrityksen toiminta on sijoittunut Karjaalle.

- Se oli luonnollinen valinta kun päätin perustaa oman yrityksen. Alussa minulla oli toimisto Helsingissä mutta ei tuntunut loogiselta matkustaa sinne päivittäin koska se ei tuonut mitään lisäarvoa. Nyt käyn Helsingissä viikoittain mutta työskentelen suurimmaksi osaksi täällä, Anders kuvailee.

Karjaa on ollut täydellinen paikka asua ja työskennellä ja Anders arvostaa pienen paikkakunnan etuja. Pysyäkseen perillä alalla tapahtuvista muutoksista hän käy säännöllisesti Helsingissä haistelemassa alan tuulia.

- Tietysti pyrin käymään alan tapahtumissa. Nyt viimeksi tapasin kollegoita ja asiakkaita suuressa mainoselokuvagaalassa.

- Viihdyn täällä ja Karjaalla on mukava asua. Mielestäni on hyvä asua ja työskennellä sillä paikkakunnalla minne verojaan maksaa, toteaa Anders Helle.

TEKSTI: Ilse Klockars, Place2Go / KUVAT: Janica Söderlund, MR Media

Olet ehkä nähnyt seinätermostaatissa nimen Roth? Sama punainen logo näkyy myös usein pelipaidoissa ja urheiluareenoilla. ...

On olemassa ihanasti energisoivia ja inspiroivia paikkoja. Tiedät varmasti mitä tarkoitan. Hyvän olon ja turvallisuuden tun...

Vastaan tulee ensin valtavan kokoinen hirvi ja kolaroitu auto sekä kysymys: miten toimit törmättyäsi eläimeen liikenteess...

Oletko koskaan miettinyt miten robottiruohonleikkuri voisi muuttaa elämääsi? Nyt kannattaa lukea tarina kolmesta, eri puoli...