Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 650

Pirteä Billnäs FBK inspiroi Instagramissa

Jos seuraat aktiivisesti sosiaalista mediaa Läntisellä Uudellamaalla, tulet ennemmin tai myöhemmin törmänneeksi Billnäs FBK:n päivityksiin. Instagramissa tämä pirteä vapaaehtoinen palokunta jakaa sekä historiallisia että ajankohtaisia kuvia. Vierailimme Billnäsin ruukin sydämessä ottaaksemme selvää tästä mielenkiintoisesta vapaapalokunnasta.

Billnäs FBK toimii paraatipaikalla Billnäsin ruukin ihastuttavissa vanhoissa tehdasrakennuksissa. Kun tapaan vapaapalokunnan päällikön Christian Sivénin, kauan kaivattu uusi paloauto on vihdoin saapunut Billnäsiin.

- Saimme meille uuden auton maanantaina. Olemme pitkään ja hartaasi toivoneet uutta autoa. Pelastuslaitos päättää tietysti kaluston jakamisesta, toteaa ylpeä vapaapalokunnan päällikkö auton samalla peruuttaessa halliin.

Vapaaehtoinen palokunta perustettiin Billnäsin ruukkiin jo vuonna 1895 silloisen ruukkipatruuna F. L. Hisingerin toimesta.

- Aluksi toimittiin vapaaehtoisena palokuntana ja vuodesta 1905 noin 1960-luvulle tämä oli ruukin oma palokunta ja kaikki palokuntalaiset työskentelivät myös ruukissa. Sillä tavoin se oli hienoa aikaa, koska aina hälytyksen tullessa 20 miestä olivat jo valmiiksi paikalla, Christian Sivén kertoo.

Nykyisin Billnäs FBK toimii sopimuspalokuntana Raaseporin alueella. Hälytystoiminnassa on 17 henkilön valmius ja toiminnassa mukana olevat auttavat palojen sammutuksessa, ensiavun antamisessa tai vaikka liikenteen ohjauksessa vakavien liikenneonnettomuuksien sattuessa.

- Ehkä huonoin puoli toiminnassa mukana olemisessa on yölliset herätykset. Arkisin meillä on 12 minuutin varoaika ja viikonloppuisin 8 minuuttia, näin sopimuksessa lukee, toteaa Christian Sivén housujen jalkaan laittamisen kiireellisyydestä.

Yhteisöllisyys tärkeintä

Vapaapalokunnan toimitiloista löytyy kaikkea paloautoista sammutuskalustoon ja suojavaatteisiin, mutta lisäksi tilassa on myös treeninurkkaus ja kahvipöytä. Päällikön huoneesta löytyvät kaikki tarpeelliset paperit ja raportit. Yhteisharjoituksia järjestetään joka viikon torstaina kello 18 ja tällöin harjoitellaan vuosisuunnitelman mukaisesti kaikkea ensiavusta auton harjoitusajoon. Billnäs FBK:lla on noin 10-15 hälytystä vuodessa.

- Tämä on melkein kuin toinen koti. Täältä löytyy aina jotain tekemistä, treenaamme yhdessä ja tapaamme toisiamme, toiminta on ennen kaikkea yhdessä tekemistä, sanoo Christian, joka on toiminut palokunnan päällikkönä vuodesta 2014.

- Yhteisöllisyys on se tärkein asia, emme pelkästään juoksentele metsässä sammuttamassa paloja. Me emme saa korvausta toiminnasta mutta sen sijaan teemme asioita yhdessä.

Hallin seiniltä löytyy historiallisia kylttejä, vanhoja sammutusletkuja ja kokoelma vanhoja Billnäsissä aikoinaan valmistettuja kirveen päitä. Seinillä on valokuvia edellisistä sukupolvista vapaapalokuntapuvussa ja muita historiallisia yksityiskohtia.

- Me olemme perinteen jatkajia, ja olen sitä mieltä, että jokaisen on tunnettava historiansa. Olen myös keräilijä luonteeltani, Christian toteaa esineistä, joita hän on asetellut esille tilassa.

Vanha perinteinen vappuparaati Billnäsin ruukin läpi on edelleen voimissaan ja tärkeä osa Billnäs BFK:n näkyvyyttä ja toimintaa ruukissa.

Pirteää toimintaa sosiaalisessa mediassa

Perinteisen vapaapalokuntatoiminnan lisäksi Billnäs FBK on ottanut haltuun sosiaalisen median maailman. Vaikka vapaapalokunta on alueen pienimpiä toimijoita voisi sen pirteä toiminta sosiaalisessa mediassa toimia inspiraationa myös isoimmille palokunnille tai yrityksille. Viesti elinvoimaisesta palokunnasta leviää samanaikaisesti historiallisen tietoisuuden kanssa. @billnäs_fbk levittää vanhoja ja uusia kuvia yhdessä mukavien tarinoiden.

billnas fbk mellanbild 4

Miksi te haluatte olla aktiivisia sosiaalisessa mediassa?

- Yritämme luoda hieman eloa ruukkiin ja nostaa esille omaa toimintaamme. Tämä on otettu vastaan hyvin, Christian kertoo.

- Haluamme tehdä postauksia huumorilla, ei pidä olla liian jäykkää. Meillä oli myös rekrytointijulkaisu, toivottavasti se houkuttelee mukaan uusia jäseniä.

- Eniten meillä on julkaisuja eri harjoituksista tai vierailuista ja yhteisharjoituksista. Joskus esittelemme myös autoa ja varusteita.

Mikä julkaisu on saanut eniten tykkäyksiä?

- Taisi olla joku kesän julkaisuista, jossa valistimme, miten tulee toimia metsäpalovaroituksen ollessa voimassa.

billnas fbk mellanbild 3

Miksi sinä haluat olla mukana juuri tässä toiminnassa?

- Ehkä siksi, että koen tekeväni jotain merkityksellistä. Ei koskaan ole kivaa, kun jossain palaa mutta jos saamme tulen rajattua niin ettei se leviä, se tuntuu aina hyvältä.

- Tämä on jokaiselle sopiva vapaa-ajanharrastus, ja kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan toimintaan, Christian Sivén toivottaa.

TEKSTI: Ilse Klockars, Place2Go / KUVAT: Janica Söderlund, MR Media

Verstas vanhan punatiilisessä tallissa on lähes unelmanomainen. Puun tuoksu, jykevien kiviseinien tunnelma ja tulisijan luom...