Pienen Karjaan suuri arkkitehti

Karjaa oli Hilding Ekelundin suosikkipaikkoja. Ekelund kuului 1900-luvun johtaviin arkkitehteihin Suomessa, hän oli suurten suunnittelijanimien Alvar Aallon ja J.S. Sirénin ikätoveri. Tiesitkö, että myös tyylipuhdas Suotustadion Helsingissä on hänen käsialaansa?
Mielestäni Karjaalla pitäisi oikeastaan olla Hilding Ekelundin (1893-1984) patsas. Tai ehkä hänen mukaansa nimetty katu. Mutta kummallista kyllä sellaisia ei löydy; jostain syystä Karjaalla ei ylipäätään taida juuri patsaita löytyä. Sen sijaan kaupungista löytyy edelleen noin kaksikymmentä hänen suunnittelemaa julkista tai yksityistä rakennusta.

Paras tapa tutustua Hiding Ekelundin merkitykseen Karjaan kaupunkikuvan muokkaajana on lähteä kävellen bongaamaan hänen suunnittelemiaan rakennuksia. Torikatu 3:ssa sijaitseva Luckan Raseborg myy mielenkiintoista julkaisua Hilding Ekelund i Karis-Karjaalla. Tämä kirja kädessä on helppo astella arvostetun arkkitehdin jalanjäljissä. Hänen tunnetuimpiin töihin kuuluvat Helsingissä sijaitsevat Helsingin Taidehalli, Töölön kirkko, Velodromi, Olympiakylä ja Soutustadion sekä Salmisaaren voimalaitos.
Katso kartta Hilding Ekelundin taloista Karjaalla
Vanha Apteekki (1938) Elina Kurjen kadulla oli Hilding Ekelundin ensimmäinen työ Karjaalla. Muita hänen töitään ovat Kaupungintalo (1942-43), Lärkkulla (1947-48), Pyhän Olavin kappeli (1959), seurakuntatalo (1961), vesitorni (1949-50) sekä urheilukentän katsomo. Vuosina 1950-60 hän suunnitteli suurimman osan Karjaan koulurakennuksista, yhteensä hän on suunnitellut noin 20 rakennusta.
Rakennussuunnittelun lisäksi Hilding Ekelund osallistui Karjaan asemakaavan laatimiseen 1940-luvulla. Jos haluat nähdä miltä hänen suunnittelemat kaupunkialueet näyttävät nyt 70 vuotta myöhemmin, sinun kannattaa hakeutua Maansillantielle, Keskuskadun ja Karjaantien omakotialueelle. Tämä alue on kaunis esimerkki siitä, miten hän halusi ihmisten elävän ja asuvan kaupungissa.
Karjaan vesitorni itkettäisi
Jos Hilding Ekelund eläisi tässä ajassa hän olisi varsinainen julkkis. Hänellä saattaisi jopa olla oma arkkitehtuuria käsittelevä tv-show. Tämä arvostettu arkkitehti työskenteli useiden vuosikymmenien ajan pienessä Karjaan kaupungissa vaikuttaen ratkaisevasti kaupungin ulkonäköön. Hän oli tunnettu maltillisesta ja riisutusta tyylistään, vahva klassisistinen vaikutus näkyi ja Hilding suosi toisin sanottuna yksinkertaisuutta ja tyylipuhtautta.
Karjaan vesitornin nykyinen peltikuorrutus saisi epäilemättä Hilding Ekelundin kyynelehtimään. 22 metriä korkea torni oli alun perin valkoinen ja pinta rapattu; ulkonäöltään se muistuttu Olympiastadionin kaunista valkoista julkisivua. Vesitornin eleganssi ja esteettinen ulkoasu on menetetty julkisivun nykyisten peltilevyjen myötä.
Hilding Ekelund oli funktionalismin vahvimpia puolestapuhujia, yksinkertaisesti toteutettujen, suhteellisen matalien, maastoon hyvin sijoittuvien rakennusten ystävä. Hänen ihanteensa oli ajaton ja klassinen rakennustaide. Hilding Ekelund anses en av de främsta förespråkarna för funktionalismen, förverkligad med enkla medel i relativt låg bebyggelse och väl anpassad till omgivande terräng. Hans ideal var en tidlös och klassisk byggnadskonst.
Me elämme nyt vuosia myöhemmin näissä ympäristöissä, miten hän on mielestäsi onnistunut tavoitteessaan luoda ajattomia rakennuksia?
Osta kirja Hilding Ekelund i Karis-Karjaalla!
TEKSTI: Ilse Klockars, Place2Go / KUVA: Janica Söderlund, MR Media ja John Gardberg/KBS bildarkiv/Lokalarkivet Arresten