Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 650

Pieni ruokapuoti hurmaa designkylän sydämessä

Pieni hurmaava ruokapuoti löytyy keskeltä Fiskarsin kylää lukemattomien design- ja käsityöläispuotien rivistä. Värikkäät hyllyt houkuttelevat tutkimusmatkalle: luomusuklaata, kuusenkerkkäskumppaa, paikallista mysliä, kombuchaa, mausteita ja valikoituja luontaistuotteita. Tarjolla on ihana sekoitus kaikkea kivaa, ja uutuutena syksylle on luvassa detox-hoitoja sekä innostavia ruokakursseja.

Pienessä keltaisessa talossa keväästä lähtien toiminut Ruokapuoti Lumo on ihastuttava tuttavuus ja kaupassa häärivä Ville Huuki on pientuottajien ja laadukkaan ruuan puolesta puhuja. Mutta mikä on Ruokapuoti Lumon tarina, kysyimme asiaa kaupan pitäjältään itseltään.

Millainen kauppa Fiskarsissa sijaitseva Ruokapuoti Lumo on?

- Raumalla sijaitseva Ruokapuoti Lumo on arvioitu Suomen parhaiden ruokakauppojen joukkoon, ja yhdessä Rauman kaupan omistajan Tero Suhosen kanssa lähdimme rakentamaan Lumolle pikkusiskoa Fiskarsiin. Ei niinkään vakituiseksi kaupaksi, vaan asiakaskunta huomioiden täältä löytyy pieniä tuliaisia, ja sopivia ruokatuotteita. Kaikissa tuotteissa laatu on keskiössä, oli kyseessä pikkuherkku tai poron sisäfilee.

- Me haluamme yhdistää vanhan kyläkaupan tyyliä ja vähän uutta luomukauppaa ja luontaistuotepuolta, ja haluamme tehdä laatutyön asiakkaan puolesta valmiiksi. Pyrimme ottamaan valikoimaan sellaisia tuotteita, jotka ovat suoraan ihmisten elinkeinoa ja hyvinvointia tukevia.

Miten te päädyitte perustamaan Ruokapuoti Lumon pikkusiskon juuri Fiskarsiin?

- Vierailin huhtikuussa ensimmäistä kertaa Fiskarsissa ja totesin, että Fiskars on kulttuurisesti upea paikka. Olen kyläorientoitunut ihminen, ajattelen asioita siitä näkökulmasta miten tärkeä kylä ja yhteisö on ihmisen elämässä. Tässä oli liiketila vapautumassa, katsoin rakennuksen, lähdin kotiin ja laitoin saman tien viestin Terolle, joka vastasi: joo tehdään tämä! Kahdessa viikossa rakensimme ja avasimme tämän kaupan!

- Se oli äkkirakastuminen tähän paikkaan, ja paikan yhteisölliseen yrittämiseen. Kaikilla on ne omat juttunsa, mutta on myös mahdollista tehdä asioita yhdessä niin, että siihen liittyy yhteishenki. Tiivistäen miljöö, maisema, historia ja aktiivinen yhteisöllisyys olivat syitä tulla Fiskarsiin.

ruokanpuotilumo mellanbildVille Huuki

Mitä tuotteita teiltä löytyy?

- Tavoite on, että jokaiselle löytyy jotain. Meillä on tuotteita tarjolla tosi monesta eri tuoteryhmästä, eli meillä ei ole tiettyä kohderyhmää. Jos kolmen lapsen perhe tulee kauppaan haluamme, että jokaiselle on jotain.

- Haluaisimme pitää enemmän tuoretavaraa, mutta ihmisten ostokäyttäytyminen ei tue sitä. Monesti täällä käydään muutaman tunnin päivävisiitillä ja eri pientuotteet ja tuliaiset sopivat silloin paremmin.

Kenelle teidän tuotteet erityisesti sopivat?

- Toki kesän ajan haluamme palvella kylällä vierailevia, ja täydentää tarjontaa sellaisilla palveluilla, joita tarvitaan kylässä. Nyt syksyllä teemme enemmän yhteistyötä paikallisten kanssa, ja muun muassa pienpaahtimokahvit ovat sellaisia, mitä monet paikalliset mielellään ostavat, ja lisäksi tuodaan eri pienpanimoiden tuotteita kylän oman panimotuotteita täydentämään.

- Kun katsoin netistä Fiskarsia ennen tänne tuloani, sain vahvan käsityksen lähiruuan merkityksestä. Mutta kun tulin tänne, todellisuus ei valitettavasti vastannut käsitystäni. Tätä jäin kaipaamaan ja tuntui, että täällä on tarve, tila ja aukko sellaiselle asialle.

Mikä teille on tärkeintä yrittäjinä?

- Meille ihan ykkösasia on laadun merkitys. Sillä tarkoitan puhtaasti tuotetun ruuan merkitystä ihmiselle ja maaperälle. Sitä kautta myös rahan suoraa vaikutusta monien asioiden pysymiseen ja kehitykseen. Laadukkaalla ruualla on monessa mielessä nopea vaikutus hyvinvointiin.

- Laatu, puhtaus ja eettisyys ovat meille tärkeimmät arvot, ja näiden pohjalta teemme kaikki valinnat.

Mitä uutta teillä on tulossa syksyllä?

- Uutena meillä on alkamassa ympärivuotisesti valmennuksia ja hyvinvointiin liittyviä pieniä kursseja, joissa opitaan esimerkiksi pirtelön tai terveellisen aamupalan valmistaminen. Teemme niitä myös yhteistyössä eri osaajien kanssa, ja tavoitteena on myös järjestää uudella tavalla ajateltuja hyvinvointi-tapahtumia, myös ryhmille tilauksesta.

- Tämän kuukauden aikana avaamme myös yhden Suomen harvoista detox-hoitoloista. Haluamme selventää mitä detox ja kehon puhdistaminen tarkoittaa toimivana ja turvallisena menetlmänä, eikä pelkkänä muotisanana. Keholla on tähän ihan omat menetelmät olemassa, ja tämä hoito tehostaa tätä toimintaa.

Miten kaupan toimintaa kehitetään ensi kesäkaudelle?

- Tämän kesän tavoitteet saavutettiin, kesä meni hyvin. Monta asiaa jätettiin vielä kokeilematta ja yritämme pysyä rehellisinä sille mitä täällä tarvitaan.

- Ensi kesäkaudella haluamme olla vielä enemmän esillä, ja hakea eloisuutta seinien ulkopuolelle. Tuodaan jotain vaikka torille tai katukuvaan, joka tapauksessa haluamme osallistua ja näkyä aktiivisemmin.

TEKSTI: Ilse Klockars, Place2Go / KUVAT: Janica Söderlund, MR Media

Luonteeltaan hän on tulisielu ja innostaja. Osaamisellaan ja omistautuneisuudellaan hän myös saa asioita aikaiseksi. Susann...