Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 650

”Hoida työsi niin hyvin, että asiakas soittaa uudestaan!”

Voit osallistua yrittäjäkurssille tai vaihtoehtoisesti voit vierailla Tenholan kirkonkylässä jututtamassa Pelle Frimania. Hänen käsissään hoituvat kaikki; lumitöistä Tenholan oman juuston valmistukseen, paikallisen sekatavarakaupan pito sekä kylän keskipisteenä toimivan ravintolan pyöritys. Pelle ja hänen perheensä ovat olennainen osa Tenholan kirkonkylää.

On olemassa ihmisiä, joiden olemassaololla on ratkaiseva merkitys. Per-Olof ”Pelle” Friman on sellainen henkilö; todellinen tuhattaituri, joka ei myöskään pelkää uudistumista tai uusia haasteita. Hänen yrityksensä ovat tänä päivänä elintärkeitä Tenholalle, niiden merkitys on ollut ratkaiseva kylän kehittyessä houkuttelevaksi elinympäristöksi.

- Olen aina säätänyt kaikkea maan ja taivaan välillä; on ollut maataloutta, metallityötä, autoja ja ruuvaushommia. Alussa tein maanrakennus- ja auraushommia sekä talonmiehen töitä sekä talojen perustuksia. Nopeasti kuvaan tulivat myös teollisuuden huolto sekä maatalouskoneiden huoltotyöt, Pelle kertoo elämästään yrittäjänä.

Kaikki Tenholan kirkonkylässä käyneet tunnistavat sekatavarakauppana toimivan vaalean puuhuvilan, sekä viereisessä rakennuksessa nyt viitisen vuotta toimineen ravintola Bakfickanin. Toiminta on laajentunut pala kerrallaan, ja oikeastaan Pellen vaimolla Anne Lindholmilla oli ratkaiseva merkitys sille, että nykyisin laajasti tunnettu sekatavarakauppa sai alkunsa.

- Anne seurasi autoissa odottavia vaimoja miesten ollessa ruuviostoksilla, ja totesi, että siihen on tultava muutos. Nykyisin miehet odottavat vaimojaan. Anne lisäsi kaupan valikoimaan lyhtyjä ja kodin sisustusta ja sillä tiellä ollaan, Pelle nauraa.

Pelle on elävä esimerkki siitä, että kuka tahansa voi luoda oman tulevaisuutensa kovalla työllä ja sopivalla määrällä maalaisjärkeä. Aina ei tarvita monimutkaisia yritysteorioita, Pelle itse uskoo asiakkaan kuuntelemiseen ja laadukkaan työ tekemiseen.

- Toimintamme on laajentunut pala kerrallaan, ja tahti on ollut aika nopea. Meidän periaatteena on aina ollut asiakkaan kuunteleminen, kysymme heiltä mitä kylissä tarvitaan; näin me rakensimme sekatavarakaupan ensimmäisestä ruuvista.

- Ja hoida työsi niin hyvin, että asiakas soittaa uudestaan! kuuluu Pellen yksinkertainen ohje.

Tulevaisuus on meijerin kehityksessä

Nopeasti voisi ajatella, että huoltohommissa, sekatavarakaupan, kahvilan ja ravintolan pitämisessä olisi tarpeeksi hommaa, mutta kaiken tämän lisäksi perhe pyörittää muutama vuosi sitten perustamaansa juustolaa, Tenholan Meijeri-yritystä. Tämän nykyisin jo menestyksekkään juustolan taustalla on aivan uskomaton tarina.

- Taisi olla kesää 2012, kun vanha juustomestari Lauri Helle astui kauppaan ja kyseli kauppiasta. Hän halusi tietää olisinko kiinnostunut juuston jalostuksesta, Pelle muistelee.

Rohkeaan tapaansa Pelle näki jotakin mielenkiintoista silloin 87-vuotiaan juustomestarin ehdotuksessa ja näin yhteistyö lähti käyntiin.

- Hän halusi siirtää osaamistaan eteenpäin. Aloitimme kellarissamme tietämättä mitään lopputuloksesta. 40 juustoa kypsyi kellarissa, ja kuukauden kuluttua porasimme ja koputimme juustoja, mutta jätimme ne kypsymään vielä toiseksi kuukaudeksi. 12.12.2012 avasimme juustopuodin, Pelle kertoo alkuajoista.

Ensimmäinen juusto Tenhola juusto on ollut menestys alusta asti. Nykyisin toiminta on laajentunut kypsytyksestä myös juustojen valmistukseen perinteisiä menetelmiä käyttäen. Juustot valmistetaan Lindön tilan paikallisesti tuotetusta maidosta, maitoa ei ole homogenisoitu eikä pastöroitu.

friman mellanbild

- Käytämme vanhaa valmistustapaa ja ohjeet olemme löytäneen vanhoista 1940-luvun kirjoista. Tämä on käsityötä ja raaka-aineiden on oltava ensiluokkaiset, sanoo Pelle.

2015 Pelle osti vanhan kylässä sijaitsevan meijerin. Tenholan meijeri perustettiin vuonna 1910 sveitsiläisen Ernst Stäuberin toimesta. 1950-luvulla Valio jatkoi toimintaa, kunnes se lakkautettiin vuonna 1987. Tenholan meijeri oli aikoinaan maan toiseksi suurin juuston tuottaja sekä tunnettu laadustaan.

- Valmistamme nyt Agnes, Mildred ja Steuberger-juustoja, sekä kesällä todella suosittua halloumia, Pelle kertoo juustoista, jotka on nimetty vanhassa meijerissä aikoinaan työskennelleiden naisten mukaan.

Pellen mukaan tulevaisuus ja kasvumahdollisuudet ovat meijerin puolella. Hänellä onkin jo suunnitelmissa uusia tuotteita, kuten mm. tsinuskikaste ja voi, mutta ensin juustojen valmistuksen on vakiinnuttava.

- Kolmen vuoden käynnistysajasta olemme nyt toimineet vuoden verran. Tarvitsemme ilman muuta kolme vuotta, jotta saamme kaikki toimimaan. Mutta ei tämä pelkkiin juustoihin jää. Herasta voi tehdä uusia tuotteita kuten tsinuskikastiketta, voita ja meesjuustoa, Pelle luettelee esimerkkinä uusista mahdollisista tuotteista.

- Me ihmiset luomme itse itsellemme kynnyksiä. Kaikki toiminta tarvitsee vähintään kolme vuotta käynnistyäkseen. Tämä vinkkinä kaikille uusille yrittäjille, jotka miettivät uuden aloittamista, kokeile ja katso.

Mistä uskot itse olevasi tunnettu?

- Ehkä siitä, että kaikki on mahdollista. Jos puhelin soi, ja vastaan, silloin se on mahdollista, Ja minä vastaan melkein 99 % puhelimeen, joten yleensä kaikki järjestyy, Pelle hymyilee ilkikuriseen tapaansa.

TEKSTI: Ilse Klockars, Place2Go / KUVAT: Emilia Nyberg, Kevin Stewart

Bromarvin uudella luontopolulla vierailija kohtaa fantastisen kauniin ja karun saaristoluonnon. Kanervaa, sammalta ja jäkäl...