Leipurin rakkaudesta pienimuotoisuuteen

Kaupungissa kaikki tuntevat hänet Leipurina. Kim Holmberg toteutti unelmansa ja perusti pienimuotoisen leipomon keskieurooppalaiseen tyyliin Tammisaaren Raatihuoneentorille. Hänen uransa on koostunut aikaisista aamuista, pullista ja leivistä; samalla hän on työnantajana onnistunut luomaan työpaikan, jossa ihmiset viihtyvät.
Tuoreen leivän ja kahvin tuoksu toivottaa jo ovella asiakkaat tervetulleiksi Bageri & Café Carl de Mummassa, joka on toiminut Tammisaaren Raatihuoneentorilla jo vuodesta 2001. Ei ole ihan helppoa sopia treffejä pikkukaupungin leipurin kanssa. Joko kesän kuumuus pakottaa hänet pakastimen korjauskeikalle, tai vaihtoehtoisesti hän on kakkujen toimituskeikalla Bromarvissa. Aamuisin hän on aina ensimmäisenä paikalla leipomossa, viimeistään puoli viideltä taikina nostetaan pöydälle.
- Koko työelämäni, 35 vuoden ajan, työni on koostunut pullista ja leivistä. Halusin toteuttaa pienimuotoisen leipomon ja kahvilan keskieurooppalaiseen tyyliin keskeiselle paikalle kaupungissa. Pienimuotoisuus on minulle tärkeää, meidän tuotteet myydään tiskin yli, eikä kaupoissa, toteaa Kim Holmberg.
Tenholalainen Kim aloitti leipurin uransa Kotisaaren leipomon viihtyisässä ympäristössä. Vastaavanlaisen lämmön ja välittävän tunnelman hän on halunnut luoda omaan perheyritykseensä, tänä päivänä yritys työllistää 10 henkilöä. Kimille on tärkeää, että sekä henkilökunta että asiakkaat viihtyvät.
- Haluan pitää hyvä huolta henkilökunnasta. Tänä vuonna meillä oli kesätyöntekijöitä töissä jo kuudetta vuotta, se mielestäni kertoo siitä, että olemme onnistuneet, toteaa Kim, jonka avovaimo, ja nykyisin myös poika, sekä ajoittain myös tytär työskentelee yrityksessä.
Taikina on leipurin käsityötä
Taikina on leipurin käsityötä. Hiivataikinat ovat aina erityisesti olleet Kimin mieleen, ja niistä syntyy kahvileipiä, sämpylöitä ja ruokaleipiä. Monipuolisuuden nimissä leipomossa leivotaan päivittäin eri leipiä. Tuotteiden luominen omin käsin sekä lopputuloksen maistaminen ovat ammatin inspiroivia puolia.
- Meidän jättikorvapuusti on volyymiltään selkeästi myydyin tuote mutta myös leivokset ja kakut ovat suosittuja. Meidän tunnuslause on ”Kotileivotun makuista kaupungin keskustan leipomosta”. Lisäksi käsityö, perinteet ja laatu ovat meille tärkeitä asioita.
Kausivaihtelun myötä marras- ja helmikuu ovat hieman hiljaisempia ja antavat Leipurille mahdollisuuden uusien tuotteiden kehittämiseen. Netti sekä eri kurssit toimivat silloin inspiraation lähteenä. Nykyisin esimerkiksi moussekakut ovat syrjäyttäneet perinteisemmän kermakakun häätarjoilussa. Korvapuustilla on edelleen oma paikkansa vitriinissä mutta myös wienerit, munkit ja voipullat kuuluvat päivittäiseen valikoimaan.

Mikä on parasta ja huonointa pikkukaupungin yrittäjyydessä?
- Pienimuotoisuus on ehkä se paras asia, mutta samalla se on myös haaste, sillä vuoden aikana kahdeksan kuukauden asiakaspohja on rajallinen.
Sinun parhaat vinkkisi yksityisyrittäjäksi haluaville?
- Sinun täytyy olla valmis panostamaan. Ilman panostusta yrittäjyys ei onnistu. Jos sinä priorisoit lomaa, kiinteää palkkaa ja määriteltyjä työaikoja voit unohtaa yrittäjyyden, sanoo Kim.
- Jos sen sijaan haluat työskennellä oman intohimosi parissa, pidät vastuusta, oman ajankäytön määrittämisestä, haluat kehittyä ja oppia uutta, osaat työskennellä tehokkaasti (aika on rahaa), haluat toteuttaa unelmiasi ja osaat työskennellä määrätietoisesti, silloin sinun pitää ehdottomasti ryhtyä yrittäjäksi, Leipuri summaa.
TEKSTI: Ilse Klockars, Place2Go / KUVAT: Fotofabriken, Sara Bondegård, Janica Söderlund (MR Media)