Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 650

Matojen genetiikka vaihtui voiteisiin

Hän on koulutukseltaan biologi ja syventyi kahdentoista vuoden ajan heisimatojen genetiikkaan ennen alan vaihtamista nettiohjelmointiin. Vapaa-ajallaan Lotta Hardman valmistaa lisäaineettomia ihonhoitotuotteita – antaakseen itselleen, ja muille ihmisille mahdollisuuden käyttää puhtaita tuotteita.

Kaikki Tammisaaren tai Karjaan Reko-myyntitapahtumissa käyneet ovat todennäköisesti huomanneet Lotta Hardmanin ja hänen ihonhoitotuotteensa. Kauniisti pakattuja, tuoreita ihonvoiteita. Täältä löytyy body butteria, kasvovoidetta, palashampoota sekä eri öljyjä. Kaikki tuotteet ovat tuoreita eivätkä sisällä emulgointi- tai säilöntäaineita.

- Suurin osa kaupassa myytävistä ihonhoitotuotteista on valmistettu kestääkseen vuoden varastossa, vuoden kaupan hyllyllä ja vielä vuoden kodeissa. Voiteeseen on lisättävä säilöntäainetta, ja vaikka itse tuote säilyy, rasvan hyvät ominaisuudet ovat kadonneet aikaa sitten, Lotta kritisoi.

- Minun tuotteitani ei ole tarkoitus varastoida hyllyille, ne valmistetaan tänään, käytettäväksi huomenna.

Lotan filosofian mukaisesti salvat ja voiteet ovat ihon ravintoa ja suojaavat sitä. Siksi niiden tulisikin aina olla tuoreita. Silloin myös hoitavien aiheiden pitoisuus on korkeampi kuin vähittäiskaupan kosteusvoiteissa, joissa veden osuus on usein yli 50 %.

Matojen genetiikasta voidevalmistukseen

Lotta Hardman on nainen, jonka osaaminen on vaikuttava. Hän on genetiikan ja populaatiobiologian tohtori sekä solubiologian maisteri, kemia ja biokemia sivuaineinaan. Hän ehti työskennellä kahdentoista vuoden ajan Metsäntutkimuslaitoksen tutkimusprojekteissa, konkreettisemmin hänen aiheena oli pienen loismadon genetiikka.

- Kyseessä on heisimatojen heimo, joka asustaa pienten nisäkkäiden suolistossa, ja näitä tavataan myyrissä ja hiirissä koko pohjoisella pallopuoliskolla. Ne ovat harmaankeltaisia jaokkeellisia matoja. Minä tein perustutkimusta tavoitteena selvittää mitä löytyy mistä, ja kuka on sukua kenelle ts. fylogenetiikka ja fylogeografia. Loimme geneettisesta materiaalista, eli sekvenssidatasta tietokoneohjelmien avulla suuria puunmuotoisia kuvia, joissa lajien sukulaisuutta ja maantieteellistä levinneisyyttä selvitettiin, Lotta selventää.

Vankan biologian ja biokemian taustan ansiosta ihonhoitotuotteiden turvallinen valmistus kotona Raaseporissa ei ollut erityisen haastavaa.

- Ei ehkä kannata lähteä valmistamaan tuotteita käytettäväksi muille, jos ei tiedä miten sienet ja bakteerit kasvavat. Itse olen työskennellyt soluviljelysten parissa ja puhdasviljellyt bakteereja. Uskon tietäväni miten minun tulisi toimia välttääkseni kutsumattomia vieraita voidekeittiössäni, Lotta nauraa.

Atooppinen iho innoittajana

Lotta Hardman on valmistanut ihonhoitotuotteita kolmen vuoden ajan. Kaikki alkoi siitä, että yhdellä hänen kolmesta lapsestaan oli atooppinen iho, ja apteekin voiteet eivät auttaneet. Silloin Lotan biokemistin ja ongelmanratkaisijan kyvyt astuivat esille.

- Ajattelin, että minun on pakko osata tehdä jotain parempaa kuin tarjolla oleva. Eikä siihen mennyt erityisen pitkään, koko internet on täynnä reseptejä ja ideoita, Lotta kertoo alkuajasta.

Ensimmäisestä ihonvoiteesta inspiroituneena seuraavaksi valmistui kasvovoide, ja asiakkaiden toivomusten mukaisesti valikoima on myöhemmin täydentynyt eri tuoksuilla ja tuotteilla.

- Sekoitin vitamiineja ja antioksidantteja sisältävän kasvovoiteen, joka suojaa soluja tuhoavilta vapailta radikaaleilta. Ystäväni halusivat lisää voiteita, ja ajan myötä Reko-myynti tuli mukaan kuvaan.

Tämä kuulostaa liikeidealta, joka helposti voisi kasvaa laajemmaksi, mutta se ei ole Lotan tavoite. Käytännössä EU-lainsäädäntö tekee vesipitoisten säilöntäaineettomien ihonhoitotuotteiden jälleenmyynnin mahdottomaksi. Ja tämä puolestaan on hänen tuotteidensa perusidea.

- Suomessa ei olla valmiita säilöntäaineettomien ihonhoitotuotteiden myyntiin voin lailla kylmätiskistä. EU:n lainsäädäntö ei tunne sellaista. Minun tuotteeni ovat tuoretavaraa, Lotta sanoo päättäväisesti.

- Minulle tämä ei ole businestä, se on vapaa-ajan harrastus. Valmistan tuotteita siksi, että haluan niitä itse ja mielestäni on oikeudenmukaista, että muutkin saavat kokeilla niitä, Lotta sanoo.

Pois ostosrallista

Tapaan Lotta Hardmanin perheen pienellä mökillään Snappertunassa. Pienessä punaisessa piharakennuksessa tepastelee, kukko Gandalfin ja hänen kanojen lisäksi, kaksi hurmaavaa vuohta, Per ja Lisa. Vuosien varrella tutkijan työ on vaihtunut nettiohjelmoijan työhön JCO-Digitalissa Tammisaaressa. Ongelmanratkaisu on uuden työn keskiössä, ja loppujen lopuksi, tämä ei eroa tutkija työstä niin paljon kun ehkä voisi olettaa.

- Koodaan, koska haluan ratkaista ongelmia. Saan tehtävän; jonkin asian pitää näyttää ja toimia tietyllä tavalla, ja minun on ratkaistavissa.

- Minun haasteeni koodaamisessa on kehittyminen. Kehitysbiologiassa evoluutio on hidasta mutta tekniikan kehitys on nopeaa. Et koskaan ole valmis, joka viikko on jotain uutta opittavaa, Lotta toteaa.

Hän puhuu elämänmittaisesta oppimisesta ja siitä, miten hän ei viihdy yhden asian parissa liian pitkään. On uskallettava valita oma tie. Yksityiselämässä suuntana on kestävämpi elämäntapa, ostosrallin ja kilpavarustelun tilalla on pienimotoinen oma viljely ja eläinten pito.

- Haluaisin mielelläni olla vieläkin omavaraisempi ja tuottaa isomman osan ruuastani. Haluan kuluttaa vähemmän luonnon resursseja, ajaa vähemmän, ja vähentää koko globaalia kulutusta, Lotta sanoo painokkaasti..

- Siihen suuntaan olen menossa, ja haluan myös itse määrätä elämän tahdin. Toki olen aina tehnyt näin, mutta haluan myös varjella sitä. Työn lisäksi minulla pitää olla myös jotain muuta, en voi hyvin pelkästään yhden asian parissa, toteaa Lotta Hardman.

TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / BILDER: Janica Söderlund, MR Media

Olet ehkä nähnyt kuvia suurten jalkapalloseurojen areenoilta, näissä seuran omat värit ja iskulauseet koristavat pukuhuon...

Muistatko, kuka sinulle opetti autolla ajamisen taidon? Jos asut Tammisaaressa Olavi tai Calle on hyvin todennäköisesti ollu...

Ravintola sijaitsee erikoisessa kivitalossa keskellä viihtyisää puutarhaa notkuvien omenapuiden ympäröimänä. Kesäisin ...

Mitä sinä ajattelet yrityksestä, joka on avoinna asiakkaille sopivimpaan aikaan, tarjoaa henkilökohtaista palvelua nettiva...