Olavin ja Callen opeilla liikenteeseen

Premium: Tarina

Muistatko, kuka sinulle opetti autolla ajamisen taidon? Jos asut Tammisaaressa Olavi tai Calle on hyvin todennäköisesti ollut myös sinun liikenneopettajasi. Yhdessä kaksikko on opettanut liikenteessä liikkumisen taitoa lähes 60 vuotta, ja nyt työ jatkuu uuden työnantajan West-Driversin leivissä.

YhteistyössäWest-Drivers

Bilskola L. Holmberg ja autokoulu V. Vainio ovat tuttuja yritysnimiä kaikille tammisaarelaisille. Nämä pitkän linjan autokoulut ovat nykyisin kadonnet kaupunkikuvasta, mutta tekemisen henki elää vahvana toimintaa jatkaneessa autokoulu West-Driversissa. Eikä vähintään siksi, että Holmbergin autokoulun legendaariset liikenneopettajat Olavi Virranvuo ja Carl-Gustav ”Calle” Ljunggren jatkavat työtään uuden omistajan leivissä.

- Isä Leif perusti Holmbergin autokoulun vuonna 1962. Autokoulu oli siinä vanhassa talossa, missä Helsinkiin menevä liittymä nyt sijaitsee. Hänen poikansa Tommy ”Toma” Holmberg jatkoi toimintaa, ja minä työskentelin sekä isän että pojan, ja useiden muiden opettajien kanssa, muistelee liikenneopettaja Calle Ljunggren.

- Minä ehdin työskennellä Holmbergin autokoulussa 39 vuotta ja yhden kuukauden, Calle hymyilee.

- Ja minulle tuli melkein 20 vuotta täyteen, liikenneopettaja Olavi Virranvuo jatkaa.

Moni asia on ehtinyt muuttua Callen ja Olavin pitkän työrupeaman aikana. On suhteellisen helppoa laskea, että suurin osa tammisaarelaista ovat oppineet autolla ajamisen taidon näiden herrojen avittamina. Toimintaa ohjaava periaate, on aina ollut kirkkaana mielessä.

- Sitä antaa kaikkensa, että oppilaat pärjäisivät liikenteessä. Se on ollut selkeä johtotähti, Olavi Virranvuo toteaa.

Miten olette onnistuneet?

- Todella hyvin sanoisin. Ja oppilaita on kertynyt vuosien varrella, kadulla kulkiessa kuuluu morjens, sekä oikealta että morjens vasemmalta, Olavi nauraa.

- Suurin osa oppilaista on mielestäni selvinnyt oikein hienosti. Mutta liikenne on aina liikenne, ja asioita tapahtuu, kaikkeen pitää osata varautua.

Olavin ja Callen mielestä on hyvä asia, että Holmbergin autokoulun toiminta jatkuu osana West-Driversin autokoulua.

- Molemmat autokoulut työskentelevät samalla tavalla, yhdistyminen oli parempi kuin hyvä asia, mielestäni paras mahdollinen päätös, Calle Ljunggren sanoo.

- Autokoulut toimivat samoin periaattein ja samoin vaatimuksin. Rima on pidettävä korkealla, Olavi Virranvuo jatkaa.

previous arrow
next arrow
Slider

Hyväksi havaittua ja uusia tuotteita

West-Drivers autokoulua pyörittää mies nimeltään Johan Forssell. Hän työskenteli pitkään liikenneopettajana eri puolella Etelä-Suomea, kunnes vuonna 2018 osti autokoulu V. Vainion Lars-Olof Lindqvistiltä, ja omistaa nyt lisäksi Holmbergin autokoulun.

- Olen aina tullut hyvin toimeen Holmbergin autokoulun omistajan Toma Holmbergin kanssa. Hän on jo pitkään asunut Floridassa, ja totesi: nyt on sinun vuorosi jatkaa. Sain kaksi hienoa tyyppiä, kokenutta liikenneopettaa, joten olisi ollut silkkaa hulluutta olla ostamatta toiminta, Johan sanoo.

Johan Forssell sanoo, että hänellä aikaisemmin ei ole ollut tarpeeksi kapasiteettiä luodakseen uutta tarjontaa tai kehittääkseen uusia tuotteita. Nyt hänellä on useampi liikenneopettaja, ja näkee uusia mahdollisuuksia ja tuotteita.

- Mielestäni sekä L. Holmbergs että V. Vainio ovat hienoja vanhoja yrityksiä, joiden perinteitä tulee jatkaa. Haluan täydentää vanhaa uusilla ajatuksilla. Olen työskennellyt melkein koko Etelä-Suomessa, ja haluan yhdistää parhaat näkemäni asiat omaksi kokonaisuudeksi, Johan Forssell toteaa.

Räätälöityä opetusta jokaiselle oppilaalle

Uusi ajokorttilaki astui voimaan 2018 ja on vahvasti muuttanut autokoulujen todellisuutta. Pakollisten ajo- ja teoriatuntien määrä on vähentynyt. Tämä tarkoittaa, että oppilaat voivat valita huomattavasti vähemmän opetusta, ja samalla opetukseen kohdistuvat vaatimukset lisääntyvät.

- On pakko sopeutua, ja yritämme siksi tehostaa opetusta. Mutta me haluamme olla rehellisiä, jos kymmenen ajotuntia on liian vähän, kerromme sen myös oppilaalle.

- Olemme tunnettuja siitä, että räätälöimme jokaisen oppilaan opetuksen. Se on harvinaista Suomessa. Teemme suunnitelman oppilaalle, ehkä toisen ajotunnin jälkeen, ja seuraamme kehitystä. Loppupelissä asiakas toki itse valitsee, haluaako hän seurata meidän suositustamme, ja suurin osa, ehkä 99 prosenttia tekee niin, Johan toteaa.

Autokoulun konttori on avoinna maanantaista torstaihin klo 11-17, ja muina aikoina autokoulun tavoittaa tarvittaessa puhelimitse tai sähköpostitse.

- Alusta asti olemme halunneet nostaa asiakkaan keskiöön. Tärkeätä on myös tarjota osaamista kaikilla osa-alueilla, mopoista ja moottoripyöristä, autoihin ja raskaisiin ajoneuvoihin; on pakko olla monipuolinen, jos haluaa selvitä hengissä pienellä paikkakunnalla, Johan painottaa.

Kokonaiskuva liikenteessä on heikentynyt

Mitä kokeneet liikenneopettajat Calle ja Olavi ovat mieltä uuden ajokorttilain tuomista muutoksista; onko pelko heikommasta osaamisesta liikenteessä käynyt toteen?

- Kokonaiskuva puuttuu. Osataan kyllä yksittäisiä pieniä asioita hyvin, mutta isompien kokonaisuuksien hallitseminen ei suju yhtä hyvin, Calle Ljunggren sanoo.

- Ennakoiva tarkkaavaisuus puuttuu, sitä oppilaat eivät ole ehtineet oppia pakollisten tuntien aikana, Olavi jatkaa.

- Ja silloin riski on suuri, kun liikenteeseen joudutaan omin päin, Calle toteaa päätään pudistaen.

- Mutta sille me emme voi mitään, sen asian kanssa on elettävä. Eivät ne päätöksentekijät kirjoituspöytien äärellä kuuntele kentän ääntä, Olavi Virranvuo toteaa.

TEKSTI: Ilse Klockars, Place2Go / KUVAT: Janica Söderlund, MR Media

 

Auringon lämmittäessä ja teiden kuivuessa moottoripyöräilijät aloittavat vihdoin kauan kaivatun ajokauden. Tämä tarkoi...

Tammisaaressa rakennettiin vuonna 1968 Alvar Aallon suunnittelema talo, jonka yläkertaan perustettiin Piazza Bar -niminen rav...

Istahtaessasi katsomon penkille viisi minuuttia ennen ottelun alkua katsoaksesi Ekenäs IF:n kotiottelua lukuisat ihmiset ovat...

Kyseinen perhe nivoutuu keskeisesti jalkapalloseura EIF:n historiaan. Ilman Löfin sukua lukemattomat työtehtävät odottaisi...