Puolimatkassa kohti omaa unelmaa

Premium: Tarina

Ravintola sijaitsee erikoisessa kivitalossa keskellä viihtyisää puutarhaa notkuvien omenapuiden ympäröimänä. Kesäisin meren tuoksu yltää terassille. Vieraillessasi Höijers Bistro, Bar & Gardenissa olet aivan Tammisaaren keskustassa mutta kuitenkin lähes kuin pienessä keitaassa.

Yhteistyössä Höijers Bistro, Bar & Garden

Varsin persoonallinen ravintola Pohjoisella Rantakadulla avattiin kesällä 2018 ja paikasta muodostui nopeasti monen asiakkaan suosikkipaikka. Itse ravintoloitsija Daniel Berger kokee olevansa puolimatkassa kohti unelmaansa.

- Tunnen, että olen puolimatkassa kohti omaa visiotani. Viimeiset 1,5 vuotta ovat olleet todella intensiivisiä ja tapahtumarikkaita, Daniel Berger toteaa.

- Juuri nyt suunnitelmissa on laajennustyö. Meillä on tällä hetkellä 70-80 asiakaspaikkaa sisätiloissa ja yhteensä 102 asiakaspaikkaa. Aiomme laajentaa terassia ja ensi kesänä meillä on 130 asiakaspaikkaa, Daniel kertoo suunnitelmista.

- Tarkoituksena on luoda pysyvämpiä ratkaisuja rakentamalla viihtyisiä istumapaikkoja omenapuiden katveeseen, Roger Engblom kuvailee.

Daniel Berger on itse Höijersin konseptin kehittäjä, ja viime kesänä hänen visionsa toteutui nopealla aikataululla. Ajatus oman ravintolan avaamisesta oli kytenyt jo usean vuoden ajan, nyt se toteutui hyvän ystävän ja neuvonantajan, Roger Engblomin, tuella.

- Puoli vuotta sen jälkeen, kun kävimme täällä katsomassa, paikka oli jo minun. Kaikki tapahtui hyvin nopeasti, ehkä jopa liiankin nopeasti. Olin ajatellut avata ravintolan muutaman vuoden, en puolen vuoden sisällä. Mutta näin jälkikäteen ajateltuna, oli oikeastaan aika hyvä, että asia meni näin, Daniel toteaa takatasku täynnä lisäsuunnitelmia.

Höijers oman äidin kunniaksi

Aikoinaan Danielin äidillä Susanne Bergerillä oli oma ravintola Kuningattarenkadulla Tammisaaressa, ja Danielilla on ollut unelma samannimisen ja -tyylisen ravintolan avaamisesta. Nuorena Daniel sai häärätä apulaisena keittiössä ja rakkaus ruuanlaittoa kohtaan syntyi jo varhain.

- Autoin keittiössä, tein salaatteja ja ranskalaisia. Sain auttaa tukkukuorman purkamisessa ja muissa helpoissa asioissa, myöhemmin kokin ammattiin opiskellut Daniel muistelee.

Roger Engblom oli itse Susanne Bergerin ystävä ja tuntee siis sekä alkuperäisen että nykyisen ravintolan. Hän muistelee lämmöllä konstailematonta, hyvin valmistettua ruokaa, sekä paikan tunnelmaa.

previous arrow
next arrow
Slider

- Tavallaan tunne oli aika sama kuin Höijersissä nykyään, se oli myös aika pienikokoinen ravintola. Maistuva ruoka ja hyvä henkilökunta ovat molemmat tärkeitä; asiakkaan on tärkeä tuntea itsensä tervetulleeksi, näin oli myös vanhassa Höijersissä. Isoin ero entiseen on tämä puutarha, joka ympäröi nykyistä ravintolaa, Roger Engblom kertoo.

- Listalta löytyi mm. wieninleike ja lehtipihvi, sekä salaattipöytä, jonka erikoisuutena oli marinoituja lisukkeita. Ei mitään erityisen monimutkaista, Daniel muistelee.

Omien sanojensa mukaan Danielia motivoi halu antaa takaisin jotakin siitä kaikesta, mitä hän aikoinaan sai omalta äidiltään. Hän ajattelee sairauteen menehtynyttä äitiään kiitollisuudella ja rakkaudella.

- Höijers on kokonaisuudessaan äitini ansiota. Halusin kunnioittaa äitiäni avaamalla samannimisen ravintolan. Haluan jatkaa äitini jalanjäljissä, myös sponsoroimalla junnujoukkueita, kuten hän teki. Oikeastaan voidaan sanoa, että kaikki mitä teen Höijersissä, on tehty kunnioituksesta äitiäni kohtaan, Daniel painottaa.

Oppimatka yhdessä henkilökunnan kanssa

Ravintola Höijersin tavoitteena on konstailematon ja maukas ruokaa persoonallisella otteella. Ruokalista vaihtuu usein ja vuodenaikojen vaihtuminen näkyy ja maistuu tarjonnassa.

- Halumme tarjota makumatkan. Ruokalista vaihtuu usein, ehkä viidestä kuuteen kertaan vuodessa. Ruoka on kotiruokaa hienompaa, mutta ei liian fiiniä. Haluan, että kaikille löytyy jotain, Daniel kuvailee tarjontaa.

previous arrow
next arrow
Slider

- Me haluamme tehdä asioita omalla tavalla. Tarjoamme esimerkiksi ainoastaan viinejä, joita ei löydy Alkosta. Tämä koskee myös oluita, me haluamme erottautua, ja mielestäni tämä on hyvä asia.

Danielille askel suurkeittiön kokin hommista oman ravintolan pyörittämiseen on ollut haastava. Muutos ei itsessään ole itsestäänselvyys, tai edes helppo. Daniel ei myöskään esitä osaavansa asioita, joita edelleen opettelee.

- Ei, minulla ei ollut mitään hajua mistään, alku tuntui todella haastavalta. Nyt siitä on kulunut vuosi ja olen saanut kehuja ja ihmiset ovat tyytyväisiä, Daniel Berger sanoo.

- Muutos oli todella iso minulle. Ja hetkittäin onkin ollut raskasta. Mutta otan päivän kerrallaan ja opin lisää koko ajan.

Ravintoloitsija nostaa tietoisesti esille koko henkilökuntansa ja kehuu heitä ratkaisevana tekijänä Höijersin menestyksessä. Aivan kuten äitinsä ravintolassa, myös täällä henkilökunta antaa ravintolalle ratkaisevan nosteen ja maineen. Yhdessä nöyrän ravintoloitsijan kanssa, joka uskaltaa oppia ja kehittyä yhdessä henkilökuntansa kanssa.

- Koko ravintola on hyvin tunnelmallinen, ja minä olen aika romanttinen henkilö. Katso vaikka sisustusta, niin ymmärrät. Maittavasta ruuasta kiitän keittiömestaria Henni Vähäsaloa, hän on todella osaava. Kaikki kokit ja tarjoilijat tekevät erinomaista työtä ovat kullanarvoisia, Daniel kehuu.DANNE_O_HENNI.jpgDaniel Berger ja keittiömestari Henni Vähäsalo

 

- Tärkeintä on hyvä henkilökunta, yhtyy Roger Engblom.

- Yhdessä kokkien kanssa mietimme säännöllisin väliajoin ruokalistalle uusia vaihtoehtoja. Sitten maistelemme ja teemme päätökset yhdessä. Kaikilla on yksi ääni, mutta minulla on luonnollisesti viimeinen sana ja vastuu, toteaa Daniel Berger.

Ravintola on avoinna ma 11-15, ti-pe 11-23 & la 14-23. Varaa pöytä osoitteessa hoijers.fi

TEKSTI: Ilse Klockars, Place2Go / KUVAT: Ramona Lindberg, Place2Go ja Mia-Maria Tschernij, Höijers sekä vanhoja valokuvia Daniel Bergerin albumista (eri kuvaajat)

 

Kyseinen perhe nivoutuu keskeisesti jalkapalloseura EIF:n historiaan. Ilman Löfin sukua lukemattomat työtehtävät odottaisi...

Viime aikoina monet pankit ja vakuutusyhtiöt ovat sulkeneet toimipisteitä ja rajoittaneet aukioloaikoja. Myyntijohtaja Ghita...

Auringon lämmittäessä ja teiden kuivuessa moottoripyöräilijät aloittavat vihdoin kauan kaivatun ajokauden. Tämä tarkoi...

Hänet on helppo tunnistaa. Siniset silmät ovat todellisuudessa yhtä intensiiviset kuin olen ne oppinut näkemään hänen b...