Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 650

Serendipity – karjaalaisten viihtyisä olohuone

On olemassa ihanasti energisoivia ja inspiroivia paikkoja. Tiedät varmasti mitä tarkoitan. Hyvän olon ja turvallisuuden tunne sekoittuu sellaiseen kutittavaan haluun luoda jotain uuttaa. Art Café Serendipity Karjaalla on tällainen paikka.

Tapaan Serendipityn tulisielun ja omistajan elokuisena keskiviikkona. Andreas ”Mavve” Mavrostomos pyörittää keittiötä ja hoitaa samalla myös tarjoilun jutustelumme lomassa. Asiakkaita tulee tasaisena virtana; suurin osa tilaa ruokaa, toiset kupin kahvia ja monet lapset tietävät jo etukäteen missä tikkarit sijaitsevat.

- Tämä pienimuotoisuus on kivaa, tunnen noin 90% kaikista asiakkaista. Persoonallista ja hauskaa, toteaa Mavve, joka on pyörittänyt Serendipityä nyt viiden vuoden ajan.

Hänen ei oikeastaan ollut tarkoitus ryhtyä kokoaikaiseksi yrittäjäksi. Mutta yhtäkkiä paikan edellinen omistaja heitti hänelle tarjouksen vakiintuneen liiketoiminnan ostamisesta. Paikka oli Mavvelle asiakkaan näkökulmasta hyvinkin tuttu. Ja sillä tiellä ollaan, Mavven johdossa toiminta on jatkunut hivenen aiempaa musiikkipainotteisempana.

- Halusin kehittää musiikkipuolta, hieman enemmän livemusiikkia. Itse olen aina pitänyt musiikista ja konserteissa käymisestä.

- Heti ensimmäiseksi rakensimme lavan tuohon pihalle. Ja muuten sitten hieman laajensin sekä ruokalistaa että juomavalikoimaa.

Serendipity on ensisijaisesti pubi ja vasta toiseksi ruokaravintola. Todellisuudessa monipuolista asiakaskuntaa riittää koko päiväksi, vaikka vilkkainta onkin iltaisin kello yhdeksän jälkeen.

- Minulla on hyvin erilaisia asiakkaita, lapsiperheistä eläkeläisiin, toki ehkä perjantai- ja lauantai-illat ovat hieman nuorisopainotteisempia. Yläkerta on vuokrattavissa kokous- tai kahvittelukäyttöön, meillä on järjestetty kaikkea yrityskokouksista muistotilaisuuksiin.

- Serendipity on kyllä tunnettu karjaalaisten olohuoneena. Paikka on ollut olemassa yli 20 vuotta, kuinka moni muu ravintola tai kahvila on niin pitkäikäinen tällä alueella? kysyy Mavve.

serendipity mellanbild 3

Luova Karjaa

Karjaa on perinteisesti tunnettu lähinnä liikenteen solmukohtana mutta viime vuosina kaupunki on yhä selkeämmin profiloitunut jännittävien tapahtumien kulttuurikaupunkina. Perinteisten kulttuuritapahtumien lisäksi monet pienet luovien alojen yritykset ovat nostaneet päätään Karjaalla. Toki täällä myös riittää musiikkia ja tapahtumia.

- Mielestäni Karjaa on aina ollut luova paikka, mutta nyt tuntuu siltä, että tämä luovuus on saanut enemmän tilaa. Meillä on monia taitavia taiteilijoita ja muusikoita, jotka ovat nousseet esille.

Mitä Karjaa tarkoittaa sinulle?

- Karjaa on koti. Mainiosti sijoittunut pieni kaupunki, joka nyt on kovassa nosteessa. Näin pieneksi kaupungiksi, noin 10 000 asukasta, meillä on Suomen parhaita ruokakulttuureja. Meillä on laaja valikoima aivan uskomattomia ravintoloita.

- Ja jos katsomme koko Raaseporia täällä voi harrastaa mitä urheilulajia tahansa. Meillä on jäähalli, uimahalli, skeittipuisto, palloiluhalli ja tekonurmi, joten hyvät on puitteet. En tiedä mitä kaipaisin tämän lisäksi, täältä löytyy kaikki mitä tarvitsen.

Mavve ei voisi kuvitella asuvansa missään muualla Suomessa.

- En. Jos johonkin muuttaisin, niin ulkomaille. Meidän suurkaupungit ovat joka tapauksessa pieniä vertailussa muun maailman suurkaupunkeihin, eli niihin ei ole hinkua.

Yrittäjyys pienessä kaupungissa on hauskaa mutta samalla se on myös haasteellista. Mavve työskentelee noin 90 tuntia viikossa, kaksinkertaisen tuntimäärän tavalliseen työssäkävijään verrattuna.

- Täällä ei ole tarpeeksi ihmisiä. Jos tämä sama paikka sijaitsisi keskellä Helsinkiä, määrät olisivat aivan eri tasolla.

serendipity mellanbild 1Andreas ”Mavve” Mavrostomos

Oletko koskaan katunut yrittäjäksi ryhtymistä?

- Useasti! Kyllä tämä välillä on raskasta, enkä ehdi näkemään perhettäni niin paljon kuin haluaisin. Välillä kieltämättä mietin onko tämä panostuksen arvoista.

Mistä itse löydät inspiraatiota?

- Ihmiset tuovat eri vinkkejä. Ja vapaa-aikanani matkustan itse ulkomaille, joten sieltä löytyy paljon inspiraatiota. Ensi vuonna matkustamme Keniaan ja Sansibareille, saa nähdä löytyykö afrikkalaiselta savannilta inspiraatiota.

Sinun vinkkisi yrittäjäksi haluavalle?

- Laske tarkkaan kaikki kustannukset, usein sitä mielessään haluaa asioiden olevan paremmin kuin todellisuudessa ovat. Ajattele mielessäsi tuplasti enemmän työtä ja puolet vähemmän palkkaa, silloin se vastaa aika hyvin todellisuutta, naurahtaa Mavve.

TEKSTI: Ilse Klockars, Place2Go / KUVAT: Nina Ahtola

Oletko koskaan miettinyt miten robottiruohonleikkuri voisi muuttaa elämääsi? Nyt kannattaa lukea tarina kolmesta, eri puoli...

Lisääntyneen kysynnän vuoksi Kirjanpito P-E Nyberg Ky tarjoaa nyt perinteisten kirjanpitopalveluiden lisäksi myös juridis...

Nuorempana hänen haaveenaan oli arkkitehdin ura. Tänä päivänä hän on menestynyt tatuointitaiteilija elättäen itsensä...

Miten syksyn trendit näkyvät ravintoloiden ruokalistoilla? Ja miten innokkaasti ruokailijat uskaltautuvat kokeilemaan uusia ...