Suomen Anfield Road löytyy Latokartanonkadulta Tammisaaressa

Premium: Tarina

Olet ehkä nähnyt kuvia suurten jalkapalloseurojen areenoilta, näissä seuran omat värit ja iskulauseet koristavat pukuhuoneita. Nyt on aika paljastaa salaisuus; pienen Ekenäs IF:n klubitalo on kuin Anfield Road pienoiskoossa, ja seurarakkaus on vähintäänkin yhtä vahva kuin maailman isoimmilla jalkapalloareenoilla.

Yhteistyössä Ekenäs IF jalkapallojaosto

Ulkoapäin katsottuna klubitalo Tammisaaren Keskuskentän kupeessa näyttää vähintäänkin värittömältä ja vaatimattomalta. Osoite Latokartanonkatu ei myöskään kuulosta yhtä siistiltä kuin Anfield Road. Mikään ei siis ennakoi tulevaa; asutuessasi ovesta vihreä ja valkoinen jalkapallomaailma avautuu eteesi, täältä löytyy kahvila, pukukoppeja, taktiikkahuone, kuntosali ja historian havinaa. Olisi houkuttelevaa sanoa, että täällä tuoksuu jalkapalloilulta; todellisuudessa nenääni kantautuu hento kahvin, hien ja linimentin tuoksu.

Olen sopinut tapaamisen miesten edustusjoukkueen managerin Peter Haglundin kanssa. Klubitalo on tämän miehen ideoima luomus, ja haluan puhua hänen kanssaan siitä, miten pieni seura on onnistunut luomaan näin ainutlaatuisen klubitalon.

- Miesten joukkueen noustessa ykköseen vuonna 2014 jouduimme yhdessä kaupungin kanssa miettimään, miten voisimme vastata Palloliiton lisenssivaatimuksiin.

- Pyörittelimme eri vaihtoehtoja ja sitten sain tämän idean. Tulin tänne katsomaan, ja tilat osoittautuivat sopiviksi. Saimme vuokrata tilat kaupungilta, ja tämän ratkaisun myötä kaupungilta ei myöskään vaadittu investointeja. Vanhan katsomorakennuksen kunnostaminen olisi ollut poisheitettyä rahaa, toteaa Peter Haglund.

Näin siis Ekenäs IF:n klubitalo Keskuskentän kupeessa sai alkunsa. Miesten ykkösdivarista löytyy monta perinteikästä jalkapalloseuraa kuten FC Haka, Jaro ja MyPa. Monet näistä joukkueista pelaavat kotiottelunsa hienoilla areenoilla, jotka kuitenkin usein ovat kunnallisia ja pukuhuoneet ovat monien eri lajien yhteiskäytössä.

Oma klubitalo pelikentän laidalla on mahdollistanut seuran värien ja aatteiden esiille nostamista aivan eri tavalla kuin tavallisesti olisi mahdollista.

- Vierailevat joukkueet ovat suhtautuneet todella positiivisesti ja heidän mielestään meillä on hienot tilat. Olen itse vuosien varrella vieraillut monien eri joukkueiden tiloissa, ja olen kyllä sitä mieltä, että meillä on hienoin klubitalo, ainakin oman sarjamme joukkueiden kesken, Peter sanoo ylpeästi.

Pesukoneista taktiikkahuoneisiin

Kuvittele jalkojesi alle ruohonvihreä matto, ja katsoessasi ympärillesi pitkää käytävää pitkin näet valtavan määrän seiniä koristavia vanhoja ottelujulisteita ja mustavalkoisia valokuvia pelaajista. Seinät ovat maalattu vihreällä ja valkoisella värillä ja käytävältä aukeaa useita ovia pienempiin huoneisiin. Klubitalo on seuran toiminnan hermokeskus ja täällä riittää usein toimintaa aamusta iltaan.

- Käytävän toisessa päässä meillä on pieni kuntosali ja vierasjoukkueen pukuhuone. Tämä on myös kakkosjoukkueemme ja naisten käytössä. Meillä on pieni kahvila ja miesten edustusjoukkueella on oma pukuhuone, lisäksi löytyy konttori ja kokoushuone, pesutupa ja varasto. Valmentajilla on oma taktiikkahuone, jossa voivat myös katsoa videota. Lisäksi tuomareille on oma pukuhuone, Haglund listaa.

Klubitalossa on noin 100 neliötä ja tilaa on kunnostettu varsin yksinkertaisilla keinoilla; monta litraa vihreää ja valkoista maaliväriä sekä monta pientä yksityiskohtaa, joista on luotu kotoisa kokonaisuus. Ylellisyydestä ei ole kyse, pikemminkin tarkoituksenmukaisuudesta, kaikki tarvittava löytyy saman katon alta.

- Pienellä panostuksella ja muutostöillä olemme saaneet hienot tilat. Tämä on vaatinut työtä, olemme maalanneet, rakentaneet ja sisustaneet, mutta tilat olivat lähtökohtaisesti sopivat, toteaa Haglund.

- Tietysti löytyy aina asioita, jotka voisivat olla paremminkin. Tällä hetkellä haluaisimme kunnollisen jääkylvyn pelaajille, meillä on vain pieni kylpyamme. Erillinen huone hierontaa varten olisi myös kiva, kehitettävää löytyy aina.

Edustusjoukkueen oman pukuhuoneen seiniltä löytyvät perinteiset iskulauseet ja motivointitekstit. Täällä jokaisella pelaajalla on varustekaappi omille varusteille ja kotiottelussa puhtaat pelikamat odottavat pelaajaa suuren maailman tyyliin.

- Miesten joukkue viettää paljon aikaa täällä, tänne kokoonnutaan ennen ottelua. Pojilla on omat kaapit, josta omat kamat löytyvät harjoituksia varten. Ja kotiotteluiden yhteydessä meillä on kaikki tarvittavat tavarat lähellä, ei tarvitse juosta ympäriinsä kamojen perässä.

Ja vaikka miesten joukkue on klubitalon ensisijainen käyttäjä, myös jalkapallojaoston eri juniorijoukkueet käyttävät tiloja. Klubitalossa pidetään kokouksia, ja aktiiviset jäsenet tapaavat täällä.

- Jaoston eri joukkueet käyttävät klubitaloa joukkueiden kokouksia varten. Täällä pidetään sekä valmentajien että vanhempien kokouksia, talo on koko seuran aktiivisessa käytössä useita kertoja viikossa, Haglund toteaa. - Sektionen använder klubbhuset för lagmöten, tränarmöten och föräldramöten, så hela klubben använder nog huset aktivt flera gånger in veckan för olika ändamål, konstaterar Haglund.

Oma klubitalo vahvistaa yhteisöllisyyttä

Pitkän käytävän varrelta löytyy vihreissä kehyksissä vanhoja joukkuekuvia, yksittäisten pelaajien kuvia ja lehdistä saksittuja poimintoja. Pokaalit jakavat hyllytilan vanhoja jalkapallokenkien kanssa, ja kahvilan puolelta raameista löytyy monta historiallista hetkeä nuoremmille ihailtaviksi.

- Klubitalo on parantanut joukkuehenkeä, me olemme nyt kuin iso perhe. Tämä ei ole pelkkä pukuhuone. Nyt pelaajat viettävät aikaa ja säätävät täällä ennen pelejä. Tämä tila luo yhteisöllisyyttä, myös kannattajat tulevat tänne kahvittelemaan ja haukkumaan meitä, Peter Haglund kuvailee.

Koko klubitalo henkii me-henkeä ja vihreänvalkoista aatetta. Jopa kahvilan verkot ovat vihreänvalkoiset. Riippumatta kenen mielipidettä kysyn, kaikki ovat sitä mieltä, että tämä on Peter Haglundin luomus.

- Kyllä voi sanoa, että minä olen talon isä, ja olen ollut aktiivisin kehittäjä. Olemme rakentaneet hyllyjä ja yrittäneet nostaa esille mahdollisimman paljon vanhaa rekvisiittaa, ja tietysti myös uudempaa. Suurin osa meidän palkinnoistamme, pokaaleista ja valokuvista ovat nyt esillä.

- Olen tyytyväinen, ja klubitalo luo tunnelmaa. Pelaajat viihtyvät meidän seurassamme, ja koska emme voi kilpailla isoilla palkoilla, silloin tunnelma on hyvin tärkeä asia. Monet meidän pelaajistamme asuvat tässä lähellä ja heidän on helppo tulla tänne kahville yhdessä muiden kanssa, Peter Haglund toteaa klubitalon sosiaalisesta vaikutuksesta seuran pelaajiin ja jäseniin

TEKSTI: Ilse Klockars, Place2Go / KUVAT: Janica Söderlund, MR Media

Useimmat Länsi-Uudellamaalla asuvista tuntevat ja tietävät autokoulu West-Driversin, joka aiemmin tunnettiin nimellä V. Va...

Olet ehkä nähnyt kuvia suurten jalkapalloseurojen areenoilta, näissä seuran omat värit ja iskulauseet koristavat pukuhuon...

Viime aikoina monet pankit ja vakuutusyhtiöt ovat sulkeneet toimipisteitä ja rajoittaneet aukioloaikoja. Myyntijohtaja Ghita...

Hän on koulutukseltaan biologi ja syventyi kahdentoista vuoden ajan heisimatojen genetiikkaan ennen alan vaihtamista nettiohj...