Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 650

Tatuointitaiteilija unelmatyössään

Nuorempana hänen haaveenaan oli arkkitehdin ura. Tänä päivänä hän on menestynyt tatuointitaiteilija elättäen itsensä taiteelliseen vapauden antavassa ammatissa. Sara Rönnbergin tatuointistudio Karisfornia Ink on nyt toiminut kolme vuotta Karjaalla, ja varauskalenteri on täyteen varattu kuukausiksi.

Sara Rönnberg, 24, kuuluu uuteen sukupolveen nuoria yrittäjiä, jotka menestyksekkäästi ovat perustaneet oman yrityksen. Nuori ja kaunis nainen mustetaiteen tekijänä ei ehkä ole aivan tavallisin yhdistelmä. Sara puhuu määrätietoisesti unelmistaan ja tavoitteistaan; tämä päättäväisyys on jo nyt vienyt hänet pitkälle tässä itse opittavassa käden työn ammatissa.

- Voit oppia vetämään suoran linjan, ja tekemään ihan ok tatuoinnin, mutta sinusta ei voi tulla todella hyvää, ellet osaa piirtää. Nyt tunnen olevani siellä missä haluan olla. Minulla on kaikki perusteet, mutta voin edelleen kehittyä, sanoo Sara Rönnberg.

Nuorena Sara unelmoi arkkitehdin urasta, luonnostelu ja piirtäminen ovat aina olleet keskeinen osa hänen elämäänsä. Ystävien huomattua hänen lahjakkuuteensa Saralle sateli pyyntöjä luonnostella paperille tatuointien mallikuvia.

- Monet ystävät halusivat tatuoinnin, jossa lapsen nimi yhdistyy ruusuun tai johonkin muuhun elementtiin, ja minä autoin heitä hahmottelemaan kokonaisuutta. Tatuoinnin valmistuttua sain nähdä kuvia niistä, ja mielestäni se oli siistiä. Jossain vaiheessa tunsin, että haluaisin itse tehdä työn alusta loppuun, Sara kertoo uransa alkuajoista.

Tällä hetkellä hänen tatuointistudionsa sijaitsee Karjaan Kauppiaankadulla mutta tulevan puolen vuoden aikana studio siirtyy perheen rakenteilla olevaan omakotitaloon. Sara puhuu mielellään yksityisyrittäjyyden vapaudesta.

- Työntekijänä eri paikoissa näin usein puutteita ja minua ärsytti, kun en voinut muuttaa asioita. Olen aina halunnut olla oma pomoni; jos jokin asia ei toimi, voin joustavasti muuttaa sitä. Olen aina halunnut tehdä asioita omalla tavallani, Sara naurahtaa.

Tärkeintä on asiakkaan kuunteleminen

Tatuointitaiteilijalle on luonnollisesti tärkeätä hallita itse käsityö sekä työssä käytettäviä välineitä. Mutta keskeisin osa ammattitaitoa on kuitenkin asiakkaan toivomusten ymmärtäminen.

- Minä yritän oppia tuntemaan asiakkaan tyylin ja sanonkin aina, että haluan mieluimmin kymmenen referenssikuvaa kuin kaksi, jotta pystyn hahmottamaan asiakkaan toivoman tyylin kokonaisuudessaan.

- Pidän myös eri tyylisten töiden tekemisestä, ja haluan sopeutua asiakkaan toivomaan tyylin. En halua omaa tyyliäni asiakkaan keholle, haluan toteuttaa asiakkaan tyylin asiakkaan keholle, Sara painottaa.

Verrattain lyhyessä ajassa Sara on saavuttanut nimekkään aseman läntisellä Uudellamaalla ja lisäksi asiakkaita riittää myös Turunmaalta ja Helsingistä. Asiakkaita riittää nuorista aikuisista aina yli 60-vuotiaisiin miehiin ja naisiin.

- Nyt olen myös saanut asiakkaita, jotka aidosti haluavat panostaa. Tatuoinnin luominen saa viedä aikaa ja rahaa, ja saan tehdä laadukasta työtä. Tästä olen iloinen, se on hieno ja siisti asia.

- Aikaisemmin ihmiset ehkä arastivat korkeita kustannuksia. Nyt olen saanut myös isompia projekteja ja saan panostaa ajallisesti hyvän työn tekemiseen. Silloin tunnen myös kehittyväni itse koko ajan, Sara sanoo tyytyväisenä.

Tatuointimaailman trendit

Nykyään tatuointien katsotaan olevan luonnollinen osa yksilön omaa tyyliä. Ja kuten muidenkin asusteiden kohdalla, trendit tulevat ja menevät tatuointimaailmassa. Tällä hetkellä realistiset kuvat ovat kysyttyjä

- Realistiset ja totuudenmukaiset kuvat yleistyvät yhä enemmän, lisäksi pienikokoiset perheeseen liittyvät tatuoinnit ovat suosittuja. Usein niissä yhdistyy teksti ja symboli.

- Mustavalkoiset ovat värillisiä suositumpia.

Mikä on suosituin kehonosa tatuoinnille?

- Käsivarret ovat suosittuja, ja pienempiä tatuointeja tehdään paljon myös ranteen sisäpuolelle. Sääret ovat aika harvinainen paikka, mutta jalat ja nilkat ovat suosittuja, sekä kehon sivuosa.

- Pienikokoisia perheaiheisia tatuointeja halutaan myös usein rintaan, myös naiset toivovat niitä. Ja miehille koko rinnan tatuoiminen on yleistä.

Varauskirja täynnä kesään asti

Sara on äskettäin palannut töihin äitiysloman jälkeen ja tällä hetkellä varauskirja on täynnä kesään alkuun asti.

- Tiesin, että homma räjähtää, äitiysloman jälkeen varasin muutamassa päivässä kalenterin täyteen kahdeksi kuukaudeksi. Nyt minulla on täyttä puoli vuotta eteenpäin ja en tällä hetkellä ota vastaa uusia varauksia, Sara toteaa.

Jonotusaika on siis tällä hetkellä 5-6 kuukautta. Uusia varauksia hän ei ota, koska haluaa antaa mahdollisimman hyvää asiakaspalvelua.

- En halua, että asiakas tulee suunnittelemaan tatuointia, joka toteutetaan usean kuukauden päästä. Minulle on tärkeä, että suunnittelu on tuoreessa muistissa, kun teen varsinaisen tatuoinnin.

Tulevaisuuden haasteet

Tulevaisuudessa Saran tavoitteena on työskennellä myös ulkomailla. Maailmankuulut tatuointistudiot vievät kehitystä eteenpäin ja toteuttavat yhä monimuotoisempaa tatuointitaidetta. Juuri nyt Saran 1,5 vuotias poika pitää hänet Karjaalla mutta pitemmällä tähtäimellä tavoitteena on myös oma kehittyminen.

- Toki haasteita löytyy koko ajan. En usko, että kukaan voi olla täydellinen. Aina on asioita opittavana tekniikasta, neuloista ja väreistä. Värien maailma on todella laaja, haluan kehittää väriosaamistani, ja työskennellä eri neuloilla.

Ulkomailla työskentely vierailevana artistina eri tatuointistudioilla antaa mahdollisuuden asua ja elää ulkomailla, sekä samalla itse kehittyä ja saada uusia vaikutteita.

- Voi työskennellä vierailevana artistina viikon tai kuukauden esimerkiksi Espanjassa. On olemassa tatuointiartisteja, jotka ainoastaan kiertävät studioilta toiselle. Tulen varmasti kokeilemaan tätä jossain vaiheessa, mutta juuri nyt se ei ole ajankohtaista.

- Siinä vaiheessa, kun tunnen, että minun on otettava seuraava askel kehittyäkseni, lähden ulkomaille. Haluan kuitenkin aina myös palvella asiakkaitani täällä yhdistäen sen työskentelyyn muualla.

TEKSTI: Ilse Klockars, Place2Go / KUVAT: Janica Söderlund, MR Media

Karisfornia Ink

  • Ratsumiehenkatu 21
  • Yhteys: puh. 040 861 0628
  • Karisfornia Ink
  • Hinta: Jokainen tatuointityö hinnoitellaan erikseen, hinnat alkaen 50 euroa. Tekstit alkaen 70 euroa, isompi tatuointi noin 350-400 euroa. Tällä hetkellä varauskirja täynnä, uusia varauksia otetaan vastaan kesän kynnyksellä.

Olet ehkä nähnyt seinätermostaatissa nimen Roth? Sama punainen logo näkyy myös usein pelipaidoissa ja urheiluareenoilla. ...

Mikä televisiomainos on sinun suosikkisi? Hellefilms Oy Karjaalta on hyvin todennäköisesti ollut osana juuri tuon mainoksen...

Lisääntyneen kysynnän vuoksi Kirjanpito P-E Nyberg Ky tarjoaa nyt perinteisten kirjanpitopalveluiden lisäksi myös juridis...

Vastaan tulee ensin valtavan kokoinen hirvi ja kolaroitu auto sekä kysymys: miten toimit törmättyäsi eläimeen liikenteess...