Haluaisitko paremmaksi moottoripyöräilijäksi?

Premium: Artikkeli

Auringon lämmittäessä ja teiden kuivuessa moottoripyöräilijät aloittavat vihdoin kauan kaivatun ajokauden. Tämä tarkoittaa usein ilmanpaineen ja öljyn tarkistamista, sekä ehkä varusteiden uusimista, mutta olisiko tänä keväänä myös aika päivittää omaa ajotaitoa seuraavalle tasolle?

Yhteistyössä West-Drivers

Kevät on hyvä aika pohtia oman ajotaidon tasoa, riippumatta siitä, oletko tuore moottoripyöränomistaja tai kokenut moottoripyöräilijä. Pitkän talven jälkeen omat ajotaidot voivat olla ruosteessa, ja kannattaa muistaa, että omaa moottoripyörän käsittelytaitoa voi parantaa loputtomasti. Uuden moottoripyöräilijän pitkään odotetun prätkäelämän alkaessa on luonnollisesti erityisen tärkeä hallita kaksipyöräinen turvallisella tavalla.

Tammisaaressa sijaitsevan West-Drivers-autokoulun omistajalla Johan Forssellilla on kolmenkymmen vuoden kokemus moottoripyöräilystä. Hän puhuu turvallisen moottoripyörän käsittelytaidon puolesta, ja tarjoaa vaihtoehtoja sekä aloittelijoille että kokeneille kuskeille.

Vaatimukset moottoripyöräkorttia varten?

- Jos ajokortti löytyy entuudestaan, pakollista teoriaopetusta ei tarvita moottoripyöräkorttia varten, aikaisemmin vaadittiin kuusi teoriatuntia. Nykyisin vaatimuksena on viisi ajo-opetustuntia, mutta tosiasiassa useimmat valitsevat lisätunteja, Johan Forssell toteaa.

Moottoripyörällä ajamiseksi tarvitset nykyisin A1-, A2- tai A-luokan ajo-oikeuden moottoripyörän koosta riippuen. A1-luokka oikeuttaa kevytmoottoripyörän ajamiseen, A2- luokka keskisuuren moottoripyörän ajamiseen ja A-luokan ajo-oikeus vaaditaan kaikkein isoimpien moottoripyörien ajamiseen. Isoimpien moottoripyörien ajamiseen pitää myös olla vähintään 24 vuotta, tai 20 vuoden ikäinen, jos olet suorittanut A2-ajokortin 18-vuotiaana.

previous arrow
next arrow
Slider

Mikä kokemus sinulla on nykyisestä asteittaisesta ajo-oikeudesta?

- Mielestäni muutokselle oli tilausta. Keskikoisen moottoripyörän voimaa vastaa kuitenkin pientä henkilöautoa, Johan toteaa ajoturvallisuus mielessään.

Siirtyminen asteittaiseen ajo-oikeuteen on Johanin mielestä parantanut turvallisuutta, kuitenkaan vaikuttamatta haitallisesti kiinnostukseen moottoripyöräilyä kohtaan.

- Suurin osa alemman luokan suorittaneista ovat oikeasti kiinnostuneita moottoripyöräilystä ja haluavat jatkaa seuraavaan luokaan. Sinun pitää ajaa kahden vuoden ajan tietyssä luokassa; voit suorittaa A1-luokan 16-vuotiaana, keskiluokan 18-vuotiaana ja 20-vuotiaana voit korottaa A-luokaan. Jos heti ajat isoimman luokan ajo-oikeuden sinun on oltava 24-vuotias, Johan selventää.

Montako moottoripyöräkorttia vuosittain?

- Tietysti suurin kiinnostus on aina keväisin. Arvioisin, että meillä keskimäärin on noin 40 moottoripyöräkortin suorittajaa vuosittain, Johan kertoo.

Käsittelyrata vaatimuksena motoristeille

Moottoripyörällä ajamiseen vaaditaan hyväksytyn teoria- ja ajokokeen lisäksi hyväksytty moottoripyörän käsittelykoe. Tämä tapahtuu käytännössä käsittelyradalla, joka sisältää kuusi eri tehtävää, joiden tarkoituksena on mitata moottoripyöräilijöille keskeisiä liikenteessä tarvittavia käsittelytaitoja. Täällä harjoitellaan mm. tasapainoa ja turvallista jarrutusta.

Miten vaikea käsittelyrata on?

- Kokemattomille kuljettajille käsittelyrata saattaa joskus olla hieman haastava. On osattava jarruttaa oikein, moottoripyörässä on vain kaksi pyörää. On myös tärkeää hallita hitaasti ajaminen liikenteessä.

- Nuoret, joilla on mopokortti ajavat radan vaikka takapyörällä, mutta heillä saattaa olla enemmän haasteita liikenteessä, Johan Forssell toteaa.

Kaikki moottoripyörää ajaneet tietävät, että käsittely vaatii harjoitusta. Varman käsittelyn myötä ajokokemuksesta tulee mieluisampi; ajoneuvon käsittely sekä liikenneosaaminen on kaiken A ja O.

previous arrow
next arrow
Slider

Miten usein kokeneet kuljettajat harjoittelevat käsittelyradalla?

- Kyllä niitä vuosittain on muutamia, mutta harvemmin kuitenkaan liikaa. Luulen, että monilla on edelleen vahva ajatus omasta osaamisesta, vaikka moottoripyörällä ajaminen on aivan oma maailmansa, Johan toteaa.

Mitä sanoisit kuljettajille, jotka haluavat kehittää ajotaitoaan?

- Ottakaa yhteyttä, löydämme varmasti sopivan ratkaisun juuri teille. Ihmiset soittelevat paljon, ja me myös haluamme pitää yhteydenottokynnystä matalana, Johan kannustaa.


Autokoulu West-Driversin uudet kurssit alkavat 2-3 viikon välein. Tarkista seuraavan kurssin alkamisajankohta West-Driversin verkkosivulta.

TEKSTI: Ilse Klockars, Place2Go / KUVAT: Janica Söderlund, MR Media

 

Mitä sinä ajattelet yrityksestä, joka on avoinna asiakkaille sopivimpaan aikaan, tarjoaa henkilökohtaista palvelua nettiva...

Jos olet ensimmäistä kertaa auton ratissa, voi tuntua pelottavalta lähteä suoraan liikenteeseen. Muun liikenteen havainnoi...

Olet ehkä nähnyt kuvia suurten jalkapalloseurojen areenoilta, näissä seuran omat värit ja iskulauseet koristavat pukuhuon...

Ravintola sijaitsee erikoisessa kivitalossa keskellä viihtyisää puutarhaa notkuvien omenapuiden ympäröimänä. Kesäisin ...