Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 650

Retkelle upealle Vaktkojbergetin luontopolulle

Bromarvin uudella luontopolulla vierailija kohtaa fantastisen kauniin ja karun saaristoluonnon. Kanervaa, sammalta ja jäkälää, kuivia keloja; 60 metriä korkealta vuorelta aukeaa huikea näköala merelle. Miten monta Bromavinpeikkoa sinä löydät polun varrelta?

Bromarvin uusi luontopolku on noin 2 km pitkä ja sijaitsee Kårbölen tilan yksityisellä maalla. Hasse Blomqvist vaimonsa Cristina Vibergin kanssa omistavat maa-alueen ja ovat myös itse suunnitelleet luontopolun.

Mistä syystä halusitte avata luontopolun?

- Rehellisyyden nimissä on sanottava, että idea oli kylätoimikunnan puheenjohtajan Henrik Huldinin. Ja toki, on aina kivaa, kun tapahtuu jotain uutta, ja tämä osaltaan voisi jopa houkutella lisää lapsiperheitä asettumaan kylään, Hasse Blomqvist sanoo.

vaktkojberget mellanbild 1Hurmaava pieni koju luontopolun korkeimmalla kohdalla on myös varattavissa yöpymistä varten.

Miten kuvailisit luontoa polun varrella?

- Me halusimme, että polulla kulkevat ihmiset voivat ihailla kohtia, joista on erityisen hieno näköala merelle. Ja koska Vaktkojberget on Bromarvin korkein kohta, tämä on aika erikoinen paikka. Kallio kohoaa 60 metriä merenpinnan yläpuolelle.

Polku kulkee mäkisessä maastossa, parkkipaikalta polku vie kulkijan suoraan kohti kaunista kojua, joka sijaitsee vuoren korkeimmalla kohdalla. Paikoittain maasto on jyrkkää ja näissä kohdissa varmajalkaisuus on eduksi. Valkoisella maalilla merkitty polku on helppo löytää ja se vie kulkijan yli kallioiden ja kukkivan kanervan yksinkertaiselle kojulle. Täältä näköala on todella huikea, ja kokemus on vaivan arvoinen.

Mikä kojun tarina on?

- Vahtikoju on kyllä kautta aikain ollut tähystyspaikka, ja siitä kallio on saanut nimensä. Me korjasimme kojun samalla, ja kovin homma polun rakentamisessa oli tarpeiden kantaminen tänne asti, vuorelle kun ei pääse autolla, Hasse toteaa.

Pieni harmaa koju on yksinkertainen ja vaatimaton, sisälle mahtuu kaksi kapeaa laveria ja pieni pöytä. Tunnelmallisempaa paikka saa kuitenkin hakea ja se on täydellinen syksyisen tähtitaivaan ihailemiseen. Kojun voi myös vuokrata pientä korvausta vastaan mutta mukana pitää olla omat yöpymis- ja keittovarusteet.

vaktkojberget mellanbild 3Polun varrela on pieniä nokkela opasteita ilahduttamassa kulkijaa.

Modernia tekniikkaa polun varrella

Polun varrella on myös mahdollista perehtyä alueen historiaan ja nykypäivään. Tarjolla on tietoa Bromarvista muun muassa viinan salakuljetuksesta ja Riilahden historiallisesta taistelusta. Älypuhelimella luettavien QR-koodien kautta voit kuunnella tarinoita ja nähdä kuvakoosteita Bromarvista. Reitillä on kuusi infopistettä, ja salasanan tähän seikkailuun ostat itsellesi esimerkiksi Bromarvin saaristosataman kahvilasta.

- Osa vierailijoista on ostanut koodin, mutta on myös paljon kävijöitä, jotka ovat tulleet nauttimaan luonnosta. Toki on hienoa, jos tarinan kuuntelijoita riittää, sillä siitä kylätoimikunta saa pienen tulon.

Luontopolun varrella on nokkelia ja hauskoja varoitus- ja infotauluja. Lisäksi polun varteen piiloutuu Bromarvinpeikkoja löydettäväksi. Nämä pienet ja persoonalliset yksityiskohdat saavat vierailijan hymyilemään. Polku on selvästi luotu rakkaudella.

Minkälaista palautetta olette saaneet kävijöiltä?

- Meillä on palautelaatikko polun varrella ja olemme lähes pelkästään saaneet positiivisia lappuja laatikkoon. Ihmiset ovat siis pitäneet kokemastaan.

- Mutta ensi vuodelle aioimme muuttaa polun paluuosaa. Haluamme polun kulkevan hieman korkeammalla, jotta myös kotimatkalla olisi hieman parempi näköala.

Polun kiertämiseen tulee varata noin 1,5 tuntia. Sinä aikana ehtii nauttia, valokuvata sekä kuunnella tarinoita. Suosittelen myös piknik-eväiden pakkaamista reppuun; kahvin ja pullan nauttiminen huikean näköalan ympäröimänä on aina paikallaan.

TEKSTI: Ilse Klockars, Place2Go / KUVAT: Johan Ljungqvist / Multifoto

Voit osallistua yrittäjäkurssille tai vaihtoehtoisesti voit vierailla Tenholan kirkonkylässä jututtamassa Pelle Frimania. ...